AB Fonlarının Gazze'deki Savaş Suçlarıyla İlişkisi Araştırılıyor

İsrail'in Gazze'deki soykırımında kullanılan drone teknolojisinin, AB araştırma fonlarıyla desteklendiği iddia ediliyor.

Yayın Tarihi: 11.03.2025 19:46
Güncelleme Tarihi: 11.03.2025 19:46

AB Fonlarının Gazze'deki Savaş Suçlarıyla İlişkisi Araştırılıyor

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sol Grup, Gazze'deki çatışmalarla ilgili olarak dikkat çeken bir yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Horizon Europe araştırma programı çerçevesinde sağlanan fonların, İsrail'in Gazze'deki soykırımında yaygın olarak kullanıldığı iddialarına odaklandı.

Özellikle Horizon Europe fonlarının, İsrail'in askeri amaçlarla geliştirdiği drone teknolojilerinin finansmanında önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Sol Grup, bugün Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen oylama sonrasında, AB Komisyonu'nun bu konudaki dengesiz finansman yaklaşımını eleştirdi.

Açıklamada, “AB Komisyonu, rekabetçilik konusundaki yeni takıntısı tarafından yönlendirilen Horizon Europe fonlamasında dengesiz bir yaklaşım göstermektedir. Bu durum, savaş bölgelerinde araştırmaların desteklenmesine kapı açmaktadır” denildi.

İddialara göre, çok sayıda rapor, İsrail'e yönelik ciddi savaş suçları ve soykırım iddiaları doğrultusunda, AB araştırma fonlarının İsrail savunma şirketlerine yönelmesi ile ilgili bilgileri ortaya koymaktadır. Uzman raporları, bu fonların milyonlarca dolarının Gazze savaşında kullanılan drone teknolojilerinin geliştirilmesine gittiğini tespit etti.

Sol grup adına açıklamalarda bulunan Belçikalı milletvekili Rudi Kennes, “Avrupa'nın araştırma fonu, askeri projeleri değil, toplumsal ilerlemeyi desteklemelidir. Ancak bu rapor, insan hakları ihlalleri ile bağlantılı fonlamaları desteklediğini göstermektedir. Bilim, iş çıkarları ve askeri yetenekler için kullanılırken, şeffaflık ve demokratik denetim kaybolmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kennes, “Bu kabul edilemez bir durumdur ve buna karşı oy kullanacağız.” diyerek, AB'nin araştırma fonlarının amacı hakkında ciddi endişelerini dile getirdi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı