Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

8. Yargı Paketi’nde meclisten karar çıktı! Vatandaşa tazminat hakkı yolda

8. Yargı Paketi, seçim öncesi Meclis’ten geçti ve yargıda adaleti sağlayacak önemli değişiklikler getirdi. Yeni yasayla neler değişecek, kimler nasıl yararlanacak? İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 03.03.2024 12:43
Güncelleme Tarihi: 03.03.2024 21:05

8. Yargı Paketi’nde meclisten karar çıktı! Vatandaşa tazminat hakkı yolda

Yargı Paketi, seçim arasına girilmeden Meclis’ten geçti. Yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarih 1 Haziran olarak belirlendi. Meclis’te görüşmeleri tamamlanan yasa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Yasa, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete' de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

YARGI PAKETİ

Meclis’te son çalışma gününde vekiller, telefonlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Genel Kurul çalışmalarının tamamlanmasının ardından ise partiler gruplar halinde fotoğraf çektirerek vedalaştı. İktidar ve muhalafet milletvekilleri, 2 Nisan’a kadar ara veren Genel Kurul’dan el sallayarak ayrıldı.

8. Yargı Paketi’yle yargıda yaşanan gecikmelerin vatandaşa verdiği zararlar giderilmeye çalışılıyor. Yargılama süresi iki yılı aşan vatandaşlar, AYM’ye başvurmak yerine Adalet Bakanlığı’na bağlı komisyondan tazminat isteyebilecek.

8.YARGI PAKETİ HAKKINDA Yeni yasa 1 Haziran’da uygulanmaya başlayacak.Emeklilerin bayram ikramiyesinin 3 bin liraya yükseltilmesini de kapsayan 8. Yargı Paketi, seçim arasına girilmeden Meclis’ten geçti. Yeni yasanın getirdiği değişiklikler şunlar:

TAZMİNAT HAKKI GENİŞLİYOR 

Yargılama süresi iki yılı aşan vatandaşlar, AYM’ye başvurmak yerine Adalet Bakanlığı’na bağlı komisyondan tazminat isteyebilecek. Komisyon, tazminat talebini en geç altı ay içinde karara bağlayacak. “Konutu terk etmemek veya uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından kurtulmak için hastaneye yatmak” gibi adli kontrol tedbirleri uygulananlar, dava açılmaması veya beraat etmeleri halinde bir ay içinde devletten tazminat talep edebilecek.

MAHKÛMLARA ‘VASİ’ SEÇİMİ 

Mahkûmiyet, artık doğrudan kısıtlama sebebi sayılmayacak. Cezası kesinleşen hükümlüler, vasi atanması veya kayyum görevlendirilmesi konusunda kendi tercihlerini belirleyebilecek. Mahkûmiyet nedeniyle kısıtlı olan kişilerin vesayeti, hapis cezasının bitmesiyle sona erecek.

8.YAGI PAKETİ MECLİTE

Mahkemeler, iki yıla kadar olan hapis cezalarında sanığın isteği olmasa bile ‘hükmün açıklanmasını’ erteleyebilecek. İnkılap kanunlarına aykırı suç işleyenler, bu haktan yararlanamayacak, hüküm açıklanacak.

‘SİLAHLI ÖRGÜT’ AYRINTISI

Örgüte üye olmadan “örgüt adına suç işleme” fiili, ayrı bir suç olarak tanımlandı. Bu suç, sadece silahlı örgütler için geçerli olacak. Örgüte üye olmadan örgüt adına suç işleyen kişi, 2.5 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Eylem, “devletin güvenliği veya anayasal düzene karşı” ise ceza 5 ila 10 yıl hapis olacak. Suçun niteliğine göre cezalar yarı oranında indirilebilecek. Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme suçundan ayrı ayrı cezalandırılacak.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler, açık rızanın dışında, “kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetleri, sağlık finansmanı, yönetimi ve planlanması amacıyla” toplanabilecek. Bu yetkiyi, “sır saklama yükümlüsü kişiler ile yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar” kullanabilecek. Siyasi, felsefi, dini veya sendikal amaçlarla kurulan vakıf, dernek veya oluşumlar da özel verileri işleyebilecek. 

İSTİNAF VE TEMYİZ SÜRELERİ UZUYOR

İstinaf ve temyiz başvuru süreleri uzatıldı. İstinaf istemi, hükmün gerekçesiyle birlikte tebliğ edildiği tarihten itibaren iki hafta içinde yapılacak.

Cumhuriyet savcısının istinaf gerekçelerine karşı cevap süresi de iki hafta oldu.İcra ve iflas işlemlerinde tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve alacaklılar, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinafa başvurabilecek.

BİR GÜNLÜK HAPİS 500 TL

8.YARGI PAKETİ ÖZELLİKLERİ

Toplamda verilecek adli para cezasının alt sınırı 2 bin 500 liraya, üst sınırı 500 bin liraya yükseltildi. Ağır para cezasından çevrilen adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis süresinin hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak 500 lira esas alınacak.

SEÇİM ARASI VEDASI

8.YARGI PAKETİ FOTOĞRAF

Emeklilerin bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasını da içeren 8. Yargı Paketi, seçim arasına girilmeden Meclis’ten geçti. Yeni yasanın getirdiği değişiklikler, vatandaşların yüzünü güldürdü.