Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, 71 yaşındaki kalaycı ustası Alim Amir Keçeci, 57 yıl önce babasından öğrendiği mesleği, onun mirası olan 20 metrekarelik dükkanda yaşatmaya devam ediyor.
Perşembe beldesinde yaşayan 4 çocuk babası Keçeci, eski bir maden işçisi olan babası Kamil Keçeci'nin iş kazası sonrası kalaycılığa yönelmesiyle birlikte, çocuk yaşta bu mesleğe adım attı. Zamanla kendini geliştirerek beldenin aranan ustalarından biri haline geldi.
Müşterilerin getirdiği mutfak eşyalarını geleneksel yöntemlerle kalaylayarak yeniden hayat veren Keçeci, işyerini her sabah erken saatlerde açıyor ve mesleğini sürdürme arzusunu dile getiriyor.
Mesleğin Zorlukları ve Geçmiş Özlemi
Alim Amir Keçeci, yaptığı açıklamada, “Mesleğe çekirdekten başladım. Eskiden gece gündüz çalıştık ama şimdi pek iş yapamıyorum” dedi. Kalaycılığın önemini vurgulayan Keçeci, “Bir meslek yok oluyor. Bizden sonra bu işi öğrenen yok” ifadelerini kullandı.
Günümüzde kalaycılığın zorluklarına değinen Alim Amir Keçeci, hem iş hem de ekmek mücadelesi verdiğini belirtti. Eskiden günde 150-200 parça tabak ve tencerenin kalaylandığını hatırlayarak, “Eski günleri özlüyorum” şeklinde konuştu.
Çırak yetiştirememenin üzüntüsünü yaşayan Keçeci, mesleğini elinden geldiğince sürdürmek için çaba sarf ettiğini sözlerine ekledi.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki kalaycı ustası Alim Amir Keçeci, babasından öğrendiği mesleği ondan kalan 20 metrekarelik dükkanda yaşatmaya çalışıyor.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki kalaycı ustası Alim Amir Keçeci, babasından öğrendiği mesleği ondan kalan 20 metrekarelik dükkanda yaşatmaya çalışıyor.