Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,44 0,02%
EURO
34,8 -0,16%
ALTIN
2.418,7 -0,17%

4A ve 4B'liye Temmuz zammında beklenmedik refah payı detayı! Karalar bağlatacak gerçek ortaya çıktı

Emekli Temmuz ayında alacağı ikinci zam ile alakalı araştırmalarını sürdürüyor. Yapılan araştırmalarda bir çok rakam ve hesaplama uzmanlar tarafından sunuluyor.

Yayın Tarihi: 17.04.2024 09:30
Güncelleme Tarihi: 17.04.2024 09:39

4A ve 4B'liye Temmuz zammında beklenmedik refah payı detayı! Karalar bağlatacak gerçek ortaya çıktı

Ocak ayında emekliye yapılan yüzde 49,25'lik zam ve en düşük emekli maaşının 10.000 TL'ye çıkartılması akabinde türlü türlü zam spekülasyonları ortaya atılmaya devam ediyor. Emekli Temmuz öncesinde seyyanen zam beklerken bu beklentinin gerçekleşmemesi Temmuz ayında yapılacak olan zam oranına gözleri çevirmiş bulunuyor. Temmuz ayında emekliye enflasyon oranı artı refah payı zammı uygulanacağı tahmin edilirken, bir çok uzman tarafından verilen zam oranı, emekliye karalar bağlatacağa benziyor. Maaşlara yapılan zam akabinde enflasyon rakamlarının adeta hortlaması maaşların diplerde sürünmesine mahal verdiği şu günlerde emekli Temmuz ayında büyük bir beklentiye girmemesi konusunda uzmanlar tarafından uyarılar devam ediyor.

3 aylık enflasyon oranının yüzde 15 civarında açıklanması akabinde son 3 aylık verilerin maaşların belirleneceği kıstas olarak bilinirken, 2024 yılı Temmuz emekli maaşında refah payı uygulamasının devreye alınmayacağı konuşuluyor. Bu kapsamda 6 aylık enflasyon verisinin yüzde 24 civarında seyredeceği tahmin edilirken, emekli zammının da bu oran üzerinden uygulanacağı konusunda açıklamalar devam ediyor.

tll

EMEKLİYE TEMMUZ ZAMMI HESAPLAMALARI

Emekliye her sene yapılan refah payı zammı emeklinin alım gücünü yükseltirken, 2024 Temmuz emekli maaşının sadece emeklinin enflasyondan korunmasını sağlayacağı iddia ediliyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'da zamlar konusunda son dakika yaptığı açıklama ile diğer uzman isimler ile aynı fikirde olduğunu belirtti. 3 aylık enflasyon farkı %15,05’e ulaştığı açıklamasını yapan uzman isim, son 3 aylık rakamın da açıklanması sonrasında enflasyon haricinde bir zam uygulamasının devreye gireceğini belirtilmiş bulunuyor.

Temmuz ayında enflasyon %36 olarak açıklanacağı tahminlerini sunan uzman isin, bu rakamın altında bir zam oranının şekilleneceği ve bu rakamın da yüzde 24 olabileceği konusunda uyarılarını yinelemiş bulunuyor

EMEKLİ ZAMMI TEMMUZ'DA NETLEŞECEK

3 Temmuz da TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamı açıklanması akabinde zam oranının netleşeceği biliniyor. Ancak enflasyon rakamlarının altında bir zam verilmesi emeklinin alım gücünün düşmesini sağlayacağı gibi enflasyon karşısında da maaşların eriyeceği konusunu düşündürüyor