2025 Dünya Gıda Günü Paneli: Türkiye'nin Tarımsal Gücü ve Küresel Gıda Güvenliği

Ankara'da düzenlenen panelde Türkiye'nin tarımsal gelişimi, iklim kaynaklı riskler ve küresel gıda arz güvenliğindeki rolü tartışıldı.

Yayın Tarihi: 27.10.2025 17:50
Güncelleme Tarihi: 27.10.2025 17:50

2025 Dünya Gıda Günü Paneli: Türkiye'nin Tarımsal Gücü ve Küresel Gıda Güvenliği

2025 Dünya Gıda Günü Paneli Ankara'da düzenlendi

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) ile Dünya Gıda Örgütü (FAO) tarafından organize edilen "2025 Dünya Gıda Günü Paneli", Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Müzesi'nde gerçekleştirildi. Etkinlikte Türkiye'nin tarımsal üretimindeki gelişmeler, küresel iklim riskleri ve gıda arz güvenliği konuları ele alındı.

Nihat Zeybekci: Tarımsal üretimde 25 yıllık ivme ve risk değerlendirmesi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, tarımın ekonominin başlangıcı olduğunu vurgulayarak insanlığın temel ihtiyaçlarını "beslenme, barınma ve güvenlik" şeklinde sıraladı. Zeybekci, Türkiye'nin son 25 yılda tarımsal üretimde önemli ilerleme kaydettiğini belirterek, "Tarımsal gayri safi yurt içi hasıla 25,5 milyar dolardan 75 milyar dolara çıktı." ifadesini kullandı ve bu başarının arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini ve dirayetini gösterdiğini söyledi.

Zeybekci, dünya nüfusunun son 50 yılda iki katına çıktığını, buna karşın üretimin aynı oranda artmadığını ve son 10 yılda afet gücünün katlanarak yükseldiğini vurguladı. Afetlerin ekonomik maliyetinin yüzlerce trilyon dolar seviyelerine çıktığını belirten Zeybekci, bu kaybın büyük kısmının tarımda olduğuna dikkat çekti ve sel ile kuraklığın gıda açısından ciddi tehdit oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Ayrıca Zeybekci, dünyanın önemli nadir elementleri tartışılırken insanlık için en kritik nadir elementlerin gıda ve su olduğunu vurguladı.

Zeybekci, küresel gıda güvenliğine ilişkin konuşmasında bölgede yaşanan insani krize de değinerek, özellikle Gazze'ye yönelik aç bırakma politikalarını insanlık tarihi açısından utanç verici bulduğunu ifade etti.

Mehmet Mehdi Eker: Tarım, kültür ve su kaynakları

TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımsal gücünün coğrafya, kültür ve tarihten kaynaklandığını belirtti. Eker, küresel ölçekte gıda konusunda gidişatın umut verici olmadığını; küresel ısınma, savaş, ticari ambargolar ve kısıtlamaların yetersiz beslenmeye yol açtığını söyledi. Eker ayrıca barajlardaki ve yer altı su seviyelerindeki azalma sorununa dikkat çekti ve su yönetimi ihtiyacını vurguladı.

Eker, BM'nin mevcut yapılarının dünyadaki sorunları çözmede yetersiz kaldığını ifade ederken, tarımın yalnızca üretim değil aynı zamanda kültürün temeli olduğunu belirtti. Konuşmasının özünü özetleyen ifade olarak Eker'in "Tarım yoksa gıda, beslenme ve yaşam yok" sözleri öne çıktı. Eker ayrıca Gazze'ye yönelik aç bırakma ve saldırı politikalarını tarihte eşi görülmemiş insanlık suçları olarak nitelendirdi.

Panel: "Küresel Gıda Arz Güvenliğinde Türkiye'nin Rolü"

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, bu yıl dünya genelinde hububat ürünlerinde bir düşüş gözlemlendiğini ancak kıtlığı işaret edecek düzeyde bir verinin bulunmadığını belirtti. Güldal, geçen yıl dünyanın 1,6 derece ile rekor sıcaklık artışı yaşadığını ve her bir derece artışın tarımsal üretimde yüzde 8 oranında azalmaya yol açabileceğini ifade etti.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık sürdürülebilirliğin önemine işaret ederek, bu yılki motto olan "El ele"'nin iş birliğini ve koordinasyonu vurguladığını söyledi: "El ele hareket ederek dünyada gıda güvenliğini sağlamamız gerekiyor." Selışık, hedefin gıda güvenliğini temin etmek ve birlikte sonuç üretmek olduğunu belirtti.

Panele ayrıca Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomi Politikaları ve Kuruluşları Genel Müdür Yardımcısı Işıl Cemali Doğan, Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı ve Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy ve TARPOL'den Mehmet Hasdemir de katılarak görüşlerini paylaştılar.

Panelin ana çıkarımları arasında Türkiye'nin tarımsal kapasitesinin güçlendirilmesi, su kaynakları yönetimi, iklimin tarımsal üretim üzerindeki etkilerinin azaltılması için uyum stratejileri ve uluslararası iş birliğiyle gıda arz güvenliğinin sağlanması yer aldı.

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) ile Dünya Gıda Örgütü (FAO) tarafından...

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) ile Dünya Gıda Örgütü (FAO) tarafından organize edilen "2025 Dünya Gıda Günü Paneli", Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Müzesi'nde yapıldı. Etkinliğe AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci (ortada) ile TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker (sol3) de katıldı.

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) ile Dünya Gıda Örgütü (FAO) tarafından...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı