Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

1 Ocak'a kadar vaktiniz var! Aracına bu cihazı taktırmayana binlerce lira ceza yağacak

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), yeni açıklanan kurallar doğrultusunda 2025 yılı içerisinde araçlara takılma zorunluluğu getirildi.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 08:26
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 08:26

1 Ocak'a kadar vaktiniz var! Aracına bu cihazı taktırmayana binlerce lira ceza yağacak

Ülkemizde belli araç kategorisinde olan milyonlarca araç için geçerli olacak yeni bir düzenleme getirildi. Taşıt Tanıma Birimi (TTB) kullanımı zorunlu hale geliyor. Bununla alakalı olarak milyonlar sürücünün aracına taktırması zorunlu hale gelen bu cihaz için belli bir süre bulunuyor. Bu süreye kadar TTB cihazını taktırmayan sürücüye ceza yağacağı açıklanmış bulunuyor.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), yeni açıklanan kurallar doğrultusunda 2025 yılı içerisinde araçlara takılma zorunluluğu getirildi. 1 Ocak 2025'e kadar verilen kurulum süresinin aşılmaması gerekiyor. TTB akaryakıt satışlarında izleme ve denetim sistemini modernize eden bir elektronik etiket olarak biliniyor. Sektördeki şeffaflık ve güvenin arttırılması adına uzun zamandır çalışmaların devam ettiği bilinirken, konu ile alakalı sürecin sonuna yaklaşıldığı belirtilmiş bulunuyor.

TAŞIT

ARAÇLARA TTB TAKTIRMA ZORUNLULUĞU

Aracın yakıt deposuna yakın bir yere montajı yapılan TTB cihazı, aracın plaka bilgilerini ve diğer tanımlayıcı verileri içermektedir. Bu cihaz sayesinde aracın hangi akaryakıt şirketinden ne kadar akaryakıt aldığını göstermektedir. İstasyonlarda bulunan bir sistem ile bu etiketten tüm bilgiler alınarak kayıtlara geçirilmektedir. Bu sayede anlık takip imkanı sağlanmaktadır.

Kaçakçılıkla mücadele konusunda öncülük edeceği tahmin edilen TTB cihazının vergi konusunda da fayda sağlayacağı tahmin edilmektedir. TTB, akaryakıt kaçakçılığını önlemede önemli bir rol oynayacağı tahmin ediliyor. Aracın hangi tarihte ne kadar yakıt aldığını kontrol etmek adına kolaylık sağlayacak iken sahte faturaların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Öte yandan akaryakıt satışlarındaki vergilerin de daha şeffaf olarak ilerlemesini hedeflemektedir. Sistem, tüm akaryakıt satışlarının izlenmesini sağlayarak, haksız rekabeti ve tüketici hak ihlallerini önlemeyi hedeflemektedir.

1 Ocak 2025 tarihi itibari ile tüm ticari araçlarda ve kiralık araçlarda zorunlu hale getirileceği açıklanmıştır. Türkiye'de akaryakıt sektöründe önemli bir değişim yaratacak olan TTB sistemi, sektördeki gizli saklı işlerin önüne geçmeyi hedeflerken, modernizasyonunda önemli bir adım teşkil etmektedir.