DOLAR
42,92 -0,18%
EURO
50,58 0,64%
ALTIN
6.231,44 -0,99%
BITCOIN
3.807.153,64 -0,94%

Zonguldak'tan dünya sahnesine kestane balı: Akosman çifti iki yıl üst üste altın ödül aldı

Kilimli’deki Akosman çifti, 40 kovanla başlayan üretimi modern yöntemlerle büyüterek Zonguldak kestane balıyla 2024 Londra ve 2025 Paris yarışmalarında altın ödül kazandı.

Yayın Tarihi: 26.12.2025 10:11
Güncelleme Tarihi: 26.12.2025 10:33

Zonguldak'tan dünya sahnesine kestane balı: Akosman çifti iki yıl üst üste altın ödül aldı

Zonguldak kestane balı uluslararası arenada iki yıl üst üste altın ödül aldı

Kilimli ilçesinde yaşayan Muhammet ve Sevgi Akosman, dededen gelen arıcılığı akademik bilgi ve modern uygulamalarla birleştirerek Zonguldak kestane balını dünya çapında tanıttı. 2016'da devlet desteğiyle 40 kovanla başlayan işletme, yıllık üretimini kademeli olarak artırdı ve 2024'te Londra, 2025'te Paris'te düzenlenen uluslararası yarışmalarda iki yıl üst üste altın bal ödülü

Eğitim, üretim süreci ve aile emeği

33 yaşındaki Muhammet Akosman, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Bölümü mezunu. Kültürel arıcılık bilgisi ile modern yöntemleri birleştiren çift, üretimde kaliteyi önceliklendirdiklerini belirtiyor. Muhammet Akosman, işletmeyi 2016'da kurduğunu ve eşinin de üretim sürecinin merkezinde olduğunu vurguluyor.

Analiz sonuçları ve kalite göstergeleri

Akosmanlar, bal analizlerinde prolin ve diastaz değerlerini kalite ölçütü olarak ön plana çıkarıyor. Açıklamalara göre Zonguldak kestane balında prolin değerleri ortalama 1.500 üstü1.9801.500 üzeri45–50 aralığında ölçüldü. Bu sonuçlar, çiftin vurguladığı üzere balın saflık ve fayda yönünden uluslararası standartların üzerinde olduğunu gösteriyor.

Sağlık iddiaları ve ürünün özellikleri

Muhammet ve Sevgi Akosman, Zonguldak kestane balının yüksek antioksidan içeriğine dikkat çekiyor. Balın bağışıklığı desteklediği ve üst solunum yolları ile akciğer rahatsızlıklarında fayda sağlayabildiği ifade ediliyor. Çift, kestane balını sofralık tatlı amaçlı baldan ayırarak, özellikle sağlık amaçlı kullanım için öneriyor.

Yöresel değerin vurgulanması ve gelecek hedefleri

Akosmanlar, Zonguldak’ın hem yeraltı zenginliği kömürü hem de yerüstü zenginliği kestane balını aynı değerde gördüklerini söylüyor. Üretimi sürdürürken hedeflerinin Zonguldak kestane balını daha geniş pazarlara taşımak ve bölgesel bir marka oluşturmak

Toplumsal ve üretici perspektifi

Eşi Sevgi Akosman, arıcılığın yaşamlarının merkezinde olduğunu ve özellikle kadın üreticilere arıcılığı tavsiye ettiğini söylüyor. Çift, ödüllerin bölge için bir gurur kaynağı olduğunu vurguluyor ve üretimlerini kalite odaklı devam ettireceklerini belirtiyor.

Öne çıkan veriler: 2016'da 40 kovanla başlayan işletme; 2024 Londra Altın Bal Ödülü; 2025 Paris Altın Bal Ödülü; prolin değerleri ortalama 1.500+ (Londra örneğinde 1.980); diastaz 45–50.

ZONGULDAK KESTANE BALI, ÖNCE LONDRA'DA ARDINDAN PARİS'TE DÜZENLENEN ULUSLARARASI YARIŞMALARDA İKİ...

ZONGULDAK KESTANE BALI, ÖNCE LONDRA'DA ARDINDAN PARİS'TE DÜZENLENEN ULUSLARARASI YARIŞMALARDA İKİ YIL ÜST ÜSTE ‘ALTIN BAL' ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

MUHAMMET AKOSMAN,

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.