Zawiya rafinerisinde insansız hava aracı saldırısıyla tankta yangın çıktı

Zawiya rafinerisinde akşam düzenlenen insansız hava aracı saldırısında Brega'ya ait 402-T numaralı tank hedef alındı; yaklaşık 4,5 milyon litre benzin yanmaya başladı.

Yayın Tarihi: 11.08.2026 11:15
Güncelleme Tarihi: 11.08.2026 11:32

Zawiya rafinerisinde insansız hava aracı saldırısıyla tankta yangın çıktı

Zawiya rafinerisinde insansız hava aracı saldırısıyla tankta yangın çıktı

Libya’nın başkenti Trablus’un yaklaşık 40 kilometre batısındaki Zawiya rafinerisinde akşam saatlerinde bir insansız hava aracı (İHA) saldırısı sonucu yangın çıktı. Libya Ulusal Petrol Şirketi tarafından yapılan açıklamada, Brega Petrol Şirketi’ne ait 402-T numaralı tankta yangın çıktığı ve tankın doğrudan hedef alındığı bildirildi.

Şirket verilerine göre söz konusu tankta yaklaşık 4,5 milyon litre benzin bulunduğu belirtildi. Olayın ardından bölgedeki güvenlik birimleri ve rafineri personeli müdahale için harekete geçti; şirket de bölge için acil durum ilan etti.

Saldırının boyutu ve önceki hedefler:

Yetkililer, bu saldırının rafineride son günlerde düzenlenen saldırıların devamı niteliğinde olduğunu vurguladı. Açıklamada, pazar günü rafinerideki su arıtma tesisine, cumartesi günü ise nafta deposuna yönelik İHA saldırılarının gerçekleştiği hatırlatıldı. Libya Ulusal Petrol Şirketi, İHA saldırılarının devam etmesi halinde ülkenin en büyük rafinerisindeki faaliyetlerin duracağı uyarısında bulundu ve derhal soruşturma başlatılarak sorumluların adalete teslim edilmesini talep etti.

Saldırıların sorumluluğunu üstlenen herhangi bir grup ya da kişi henüz açıklanmadı.

Siyasi ve güvenlik tepkileri:

Trablus merkezli hükümetten yapılan açıklamada, Başbakan Abdulhamid Dibeybenin içişleri bakanı ve başkentteki bazı silahlı grupların liderleriyle bir araya gelerek son güvenlik gelişmelerini takip ettiği belirtildi. Dibeybe’nin, güvenliği tehdit eden veya hayati öneme sahip tesis ve yapılara zarar veren her türlü ihlal veya eyleme karşı kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

Libya parlamentosu da saldırıyı kınadı ve petrol tesislerinin daha güçlü korunması çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi Enerji ve Doğal Kaynaklar Komitesi açıklamasında, Ulusal ekonominin temel taşlarından biri olan petrol ve doğal gaz sektörünün en hayati tesislerinden biri olan Zawiya Rafinerisi’ni hedef alan bu saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz denildi.

Libya, 2011 sonrası süreçte doğu ve batı olarak fiilen ikiye bölünmüş durumda; batıda BM tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMBH) bulunurken doğuda ise General Hafter’in desteklediği yönetim etkili. Bu bölünmüşlük ülke genelinde güvenlik ve altyapı korumasını zayıflatan unsurlar arasında gösteriliyor.

Uzmanlar ve yetkililer, Zawiya Rafinerisi gibi tesislere yönelik saldırıların sürmesi halinde hem ulusal ekonomide hem de günlük yakıt arzında ciddi aksaklıklar yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Olayla ilgili soruşturma sürüyor; yetkililer faillerin tespiti ve benzer saldırıların önlenmesi için koordineli bir müdahale çağrısı yapıyor.

LİBYA'DAKİ ZAWİYA RAFİNERİSİNDE İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) SALDIRISININ ARDINDAN YANGIN...

LİBYA'DAKİ ZAWİYA RAFİNERİSİNDE İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) SALDIRISININ ARDINDAN YANGIN ÇIKTI.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.