Zabıta buldu: Hacet Deresi'ne gizlice bağlanan foseptik hattı ve vidanjör boşaltımı

Alanya zabıtası Sugözü ve Bektaş'ta atık suların Hacet Deresi'ne bırakıldığını tespit etti; sorumlular hakkında cezai işlem ve suç duyurusu yapıldı.

Yayın Tarihi: 14.08.2026 16:14
Güncelleme Tarihi: 14.08.2026 16:14

Zabıta buldu: Hacet Deresi'ne gizlice bağlanan foseptik hattı ve vidanjör boşaltımı

Zabıta buldu: Hacet Deresi'ne gizlice bağlanan foseptik hattı ve vidanjör boşaltımı

Alanya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin artırdığı denetimler, kentte iki ayrı noktada ciddi çevre kirliliğini gün yüzüne çıkardı. Sugözü ve Bektaş mahallelerinde yapılan incelemelerde atık suların çeşitli yöntemlerle Hacet Deresi'ne aktarıldığı belirlendi. Olayla ilgili sorumlular hakkında hem idari cezai işlem uygulanmış hem de Türk Ceza Kanunu'nun 181. maddesi kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Denetimde ortaya çıkan yöntemler:

Sugözü Mahallesi, Aydoğan Sokak çevresinde yapılan kontrolde ilk olarak bir villanın foseptik çukurundaki atık suların taştığı görüldü. İnceleme sırasında atık suyun bir boru aracılığıyla yağmur suyu menfezine bağlandığı ve buradan Hacet Deresi'ne aktığı tespit edildi. Bu bağlantı, atık suyun doğrudan doğal su kaynağına ulaşmasına neden olmuş, çevre ve halk sağlığını riske atmıştır.

Bektaş Mahallesi 109. Sokak'taki denetimde ise farklı bir yönteme rastlandı: Bölgedeki atık suların vidanjörle çekildiği, ancak çekilen atığın uygun bertaraf edilmek yerine doğrudan Hacet Deresi'ne boşaltıldığı belirlendi. Her iki tespit sonrası zabıta tarafından tutanak tutuldu ve işlem başlatıldı.

Belediye müdahalesi ve yasal süreç:

Alanya Belediyesi, tespit edilen ihlallerle ilgili olarak sorumlulara çevre mevzuatı kapsamında cezai işlem uyguladı ve olayların niteliği nedeniyle TCK 181. madde kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca her iki olay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ihbarda bulunuldu.

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, konuyla ilgili olarak denetimlerin artırılarak devam edeceğini vurguladı ve şunları söyledi: "Derelerimizi hiç kimsenin atık su kanalı haline getirmesine izin vermeyeceğiz. Çevreyi kirleten uygulamalar nerede ve kim tarafından yapılırsa yapılsın, gerekli müdahaleyi anında yapmaya devam edeceğiz."

Zabıta ekipleri, tespit edilen bağlantıların ve boşaltımların tekrarını önlemek için takip ve kontrollerini sürdürecek; gerekli idari ve adli süreçlerin işletilmesiyle beraber bertaraf yollarının denetimi de devam edecektir.

ALANYA’DA ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLAN İKİ AYRI ATIK SU VAKASI, ALANYA BELEDİYESİ ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ...

ALANYA’DA ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLAN İKİ AYRI ATIK SU VAKASI, ALANYA BELEDİYESİ ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİNİN DENETİMLERİYLE ORTAYA ÇIKARILDI.

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.