Yusufeli'nin Uluslararası Ödüllü Butko Zeytini: Hasat Sürüyor, Coğrafi İşaret İçin Adımlar Atıldı

Artvin'in Yusufeli ilçesinde yetişen ve 2006 Pekin'de 'Üstün Lezzet Ödülü' alan Butko Zeytini'nin 880 dekarlık alandaki hasadı devam ediyor; coğrafi işaret süreci başlatıldı.

Yayın Tarihi: 17.11.2025 11:10
Güncelleme Tarihi: 17.11.2025 11:10

Yusufeli'nin Uluslararası Ödüllü Butko Zeytini: Hasat Sürüyor, Coğrafi İşaret İçin Adımlar Atıldı

Yusufeli'nin Uluslararası Ödüllü Butko Zeytini Hasat Döneminde

Artvin'in Yusufeli ilçesinde yetişen ve 2006 yılında Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası Zeytinyağı Fuarı'nda 'Üstün Lezzet Ödülü' kazanan Butko Zeytini'nin hasadı devam ediyor. Bölgedeki üretim yaklaşık 880 dekarlık alanda sürüyor ve 25 bin zeytin ağacıyla dikkat çekiyor.

Hasat ve üretim uygulamaları

Çoruh Vadisi'nin mikroklima özelliği sayesinde talep gören ürün, ağaçların 8 ila 12 metre arasında değişen boyları nedeniyle yükseklerden merdivenle toplanıyor. Toplanan ürünler sofralık ve yağlık olarak ayrılıyor; üreticiler hasadı dalından tek tek yapmanın zeytinin kalitesine katkı sağladığını vurguluyor.

Mehmet Boztepe (69) hasat sırasında şunları ifade etti: 'Babalarımız, dedelerimiz bu zeytin üretimini yaptılar, bizde onlardan devraldık. Biz suni gübre kullanırız. Ağaçlarımız sürekli sulanır. Bizde zeytin ağacı sallanmaz. Biz dalından tek tek toplarız. Bu nedenle yumuşamaz. Ama yere düşerse yumuşar. Suyumuz dağdan geliyor. Belli aralıklarda sulama yaparız.'

Asırlık ağaçlar ve üreticilerin anıları

Abdullah Toraman (95) ise bölgede zeytin hasadına katıldığını belirterek, 'Zeytin ağaçlarımızın en yaşlısı 100 yaşında olabilir. Bunu kimse bilmez. Çocukken zeytin toplamaya başladık. Köyden eşekle gelirdik zeytin toplamaya. Zeytini yükler geri götürürdük. Bu zeytinleri toplamak için ağaç merdivenleri yaptık. Şimdiki merdivenlerden daha sağlam onlar' dedi.

Aziz Yılmaz hasat ve ürün özellikleri hakkında, 'Biz zeytini sofralık ayırırız, yağlık ayırırız bi de beyaz ayırıyoruz üç çeşit. Yağımızı yağ fabrikasına çıkartırız. Asit oranı çok düşük olduğundan lezzet ödülü olmuştur. Çok ünlü bir yağımız var. Zeytinimizin özelliği de şudur; kabuğu incedir. Bir haftaya tatlanır. Zeytin bağlığımızın ne zaman oluştuğunu kimse bilmiyor. Yanı asırlık zeytin ağaçları. Biz ağaçlarımıza çok iyi bakarız. Çocuklarımıza bakar gibi bakarız' ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaret çalışmaları ve marka değeri

Bölgenin üretim ve kültürel mirasını korumak amacıyla Butko Zeytini için coğrafi işaret tescil süreci başlatıldı. Bu çalışmayı Artvin Ticaret Borsası yürütüyor ve amaç, ürünün marka değerini güçlendirmek olarak belirtiliyor. Nesiller boyu korunan asırlık zeytin ağaçları hem ekonomik hem de kültürel değer taşıyor.

ARTVİN'İN YUSUFELİ İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN VE ULUSLARARASI ALANDA "ÜSTÜN LEZZET ÖDÜLÜ" KAZANAN...

ARTVİN'İN YUSUFELİ İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN VE ULUSLARARASI ALANDA "ÜSTÜN LEZZET ÖDÜLÜ" KAZANAN BUTKO ZEYTİNİ İÇİN ARTVİN TİCARET BORSASI TESCİL ÇALIŞMALARINA BAŞLADI. BÖLGE HALKI ASIRLIK ZEYTİN AĞAÇLARINA ÇOCUKLARINA BAKAR GİBİ BAKIYOR.

ARTVİN'İN YUSUFELİ İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN VE ULUSLARARASI ALANDA "ÜSTÜN LEZZET ÖDÜLÜ" KAZANAN...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.