DOLAR
42,55 0%
EURO
49,53 0%
ALTIN
5.749,59 0%
BITCOIN
3.831.265,26 0%

Yusuf Kıraç, APSCO 2026-2027 Konsey Başkanlığına Oy Birliğiyle Seçildi

TUA Başkanı Yusuf Kıraç, APSCO 19. Konsey Toplantısı'nda oy birliğiyle 2026-2027 dönemi Konsey Başkanı seçildi; bu, APSCO tarihinde bir ilk.

Yayın Tarihi: 07.12.2025 19:00
Güncelleme Tarihi: 07.12.2025 19:00

Yusuf Kıraç, APSCO 2026-2027 Konsey Başkanlığına Oy Birliğiyle Seçildi

Yusuf Kıraç APSCO Konsey Başkanlığına Seçildi

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Asya-Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü'nün (APSCO) 19. Konsey Toplantısı'nda oy birliğiyle 2026-2027 dönemi Konsey Başkanı olarak seçildi. Seçim, Bangkok'ta gerçekleştirilen toplantıda alındı ve APSCO tarihinde ilk kez bir Türk temsilcinin konsey başkanlığına getirilmesi olarak kayda geçti.

Seçimin Önemi ve Beklenen Etkiler

Karar, Türkiye'nin bölgesel ve küresel uzay yönetişimindeki konumunun güçlendiğinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Konsey başkanlığı döneminde Türkiye'nin APSCO çatısı altındaki teknik, diplomatik ve akademik katkılarının daha görünür hale gelmesi, çok taraflı uydu ve yer sistemleri projelerinin derinleşmesi ve bölgesel kapasite geliştirme çalışmalarının hız kazanması bekleniyor.

APSCO'nun Rolü ve Türkiye'nin Katkıları

APSCO, üye ülkeler arasında uzayın barışçıl kullanımını, kapasite geliştirmeyi, ortak uydu projelerini, eğitim programlarını ve teknik iş birliklerini teşvik eden çok taraflı bir kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye Uzay Ajansı'nın aktif katılımı sayesinde Türkiye, son yıllarda ortak projeler, insan kaynağı geliştirme programları ve veri paylaşım mekanizmalarında öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye'nin Uzay Diplomasisi ve Kurumsal İlerleyişi

Yusuf Kıraç'ın APSCO Konsey Başkanı olarak atanması, Türkiye'nin uzay diplomasisi çabalarını tamamlayan bir adım olarak görülüyor. Kıraç daha önce Uluslararası Astronotik Federasyonu'nda (IAF) Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş; bu göreve, Sidney'de düzenlenen 76. Uluslararası Uzay Kongresi kapsamında seçilerek IAF yönetim yapısında görev alan ilk Türk temsilci olma unvanını almıştı. Ayrıca Türkiye'nin IAC 2026 Antalya ev sahipliği de ülkenin uluslararası uzay etkinliklerindeki görünürlüğünü destekliyor.

Bu üçlü konumlanma — APSCO Konsey Başkanlığı, IAF Başkan Yardımcılığı ve IAC 2026 ev sahipliği — Türkiye'nin sadece teknolojik kapasite geliştiren bir aktör olmadığını, aynı zamanda küresel uzay yönetişimi ve diplomasi alanında etkili bir paydaş olduğuna işaret ediyor.

TÜRKİYE UZAY AJANSI (TUA) BAŞKANI YUSUF KIRAÇ, ASYA-PASİFİK UZAY İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NÜN (APSCO) 19....

TÜRKİYE UZAY AJANSI (TUA) BAŞKANI YUSUF KIRAÇ, ASYA-PASİFİK UZAY İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NÜN (APSCO) 19. KONSEY TOPLANTISI’NDA OY BİRLİĞİYLE 2026-2027 DÖNEMİ KONSEY BAŞKANI OLARAK SEÇİLDİ. APSCO TARİHİNDE İLK KEZ BİR TÜRK TEMSİLCİ KONSEY BAŞKANLIĞINA GETİRİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.