Yunanistan'da Tren Kazası İçin Düzenlenen Protestolar Arbede ile Sonuçlandı

Yunanistan'da Selanik'teki tren kazası sonrası düzenlenen protestolarda polisle göstericiler arasında arbede yaşandı.

Yayın Tarihi: 28.02.2025 17:11
Güncelleme Tarihi: 28.02.2025 17:11

Yunanistan'da Tren Kazası İçin Düzenlenen Protestolar Arbede ile Sonuçlandı

Yunanistan'ın Selanik kentinde 2 yıl önce meydana gelen, 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında ölenler için ülke genelinde iktidar karşıtı protestolar düzenleniyor. Başkent Atina'daki Sintagma Meydanı'nda gerçekleşen gösterilerde polis ve protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

On binlerce kişinin toplandığı gösteride, kazada sorumluluğu bulunan yetkililerin hesap vermesi talep edildi. Protestocular, "Adalet istiyoruz" ve "Sorumlular yargılansın" sloganları atarak taleplerini dile getirdi. Göstericilerden maskeli gruplar, polislere taş ve molotofkokteyli attı. Bunun üzerine polis de göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Yunan basınının polis kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, Sintagma Meydanı'nda en az 180 bin kişi bir araya geldi. Olaylar sırasında gözaltına alınan 84 kişiden 41'inin tutuklandığı, 1 foto muhabiri, 7 gösterici ve 2 polisin yaralandığı bildirildi.

Selanik'te de benzer olaylar meydana geldi. Kazanın yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşte, maskeli bir grup polis ekiplerine molotofkokteyli, taş ve cam şişelerle saldırdı. Polis, gruba göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale etti.

Tren kazası nedeniyle ülke genelinde düzenlenen grevler kapsamında, uçuşlar ve tren seferleri iptal edilirken, feribot seferleri durduruldu ve toplu taşıma büyük ölçüde aksadı. 23 Şubat 2023 tarihinde Yunanistan'ın Tesalya bölgesine bağlı Tempi kasabasında meydana gelen kazada bir yolcu treni ile ticari tren çarpışmış ve ardından 57 kişi hayatını kaybetmişti.

Kazaya ilişkin yapılan araştırmada, olayın insan hatası, personel eksikliği, demir yolu altyapısının eskimesi ve yetersiz eğitim gibi sebeplerden kaynaklandığı belirtilmişti.