Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,37 -0,22%
EURO
34,81 0,13%
ALTIN
2.429 0,1%

Yunanistan'da 18 Mart Çanakkale Zaferi kapsamında tören düzenlendi!

Yunanistan Pire'deki Türk Şehitliği'nde 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anma töreni düzenlendi. Törene Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes de katılım gösterdi.

Yayın Tarihi: 18.03.2024 15:27
Güncelleme Tarihi: 18.03.2024 15:27

Yunanistan'da 18 Mart Çanakkale Zaferi kapsamında tören düzenlendi!

Yunanistan Pire’de bulunan Türk Şehitliği’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü nedeniyle anma töreni gerçekleştirildi. 

Türkiye Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ile Atina-Pire Başkonsolosu Mustafa Somuncu bugün Yunanistan Pire’deki Türk Şehitliğinde düzenlenen törene katıldı. Törene askeri ateşeler ve diplomatik misyon üyeleri de katılım gösterirken, şehitlik anıtında saygı duruşuna duruldu. Törende Büyükelçi Erciyes bir konuşma yaparken, önce İstiklal Marşı’nın kabulünden bahsetti. 

Mehmet Akif Ersoy’un ölümsüz eserinden para kabul etmediğini ve “o şiir artık benim değildir, milletin malıdır” sözlerini anımsatan Erciyes, bugüne kadar 41 Dışişleri Bakanlığı çalışanının şehit olduğunu aktardı ve şunları söyledi: 

"İstiklal Marşımız tarih sahnesinde 16 devlet kuran, hiçbir zaman esaret altında yaşamamış, 'Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım' diyen Türk milletinin ortak andı ve pusulasıdır.”

Türk diplomasisinin barış odaklı çalıştığını vurgulayan Erciyes, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, savaşta kan döken tüm şehit ve vatandaşlara rahmet diledi. Aziz hatıraları karşısında saygıyla eğildiklerini söyleyen Erciyes’in konuşmasının ardından mezarlara beyaz ve kırmızı karanfiller bırakıldı. 

Pire Türk Şehitliği hakkında

1859 yılında Müslüman mezarlığı olarak kurulan Pire Türk Şehitliği, 24 Mart 1890 yılında Pire Belediyesi tarafından Osmanlı Devleti’ne verilmişti. Daha sonra mezarlık Balkan, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşları’nda esir olarak götürülenlerin defnedildiği bir mezarlık olarak şehitlik unvanı kazandı.