Yunanistan, Batı Trakyalı Türklerin Sorunlarını İnkâr Ediyor

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunan hükümetinin Batı Trakya'daki Türk azınlık sorunlarını inkar ettiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 21:30
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 21:30

Yunanistan, Batı Trakyalı Türklerin Sorunlarını İnkâr Ediyor

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu'ndan Açıklamalar

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığı ile ilgili sorunların Yunan hükümeti tarafından inkar edildiğini duyurdu.

Habipoğlu, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis'in, Türkiye'nin Batı Trakya'daki Türk azınlıkla ilgili taleplerini "anlamsız" ve "hukuken geçersiz" olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.

Diyalog ve İyi Niyet Vurgusu

Yunan devletinin azınlık sorunlarını inkar ettiğini dile getiren Habipoğlu, Yunanistan'ın, Arnavutluk'taki Yunan azınlığının haklarını savunmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Ancak, Türkiye'nin Batı Trakya Türk toplumu için gösterdiği çabaların da aynı hassasiyetle karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

Habipoğlu, Yunan hükümetinin azınlık toplumuna yönelik sorunların çözümünde diyalog ve iyi niyet temelinde yaklaşması gerektiğini vurguladı: "Ülkemizin yaptığı açıkça çifte standart olup, bu iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerinin ruhuna da kesinlikle aykırıdır. Sorunlar ancak konuşularak ve diyalog yoluyla çözülebilir ve iyi niyet oldukça çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur. Batı Trakya Türk toplumu olarak ülkemizden artık bu iyi niyeti görmek istiyoruz."

Türkiye'nin Yaklaşımı

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Ege'deki sorunların yanı sıra Batı Trakya'daki konulara da yoğunlaştıklarını ifade etmişti. Marinakis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki tek anlaşmazlık konusunun Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı ile münhasır ekonomik bölge sınırlandırılması olduğunu savundu.

Yunan hükümeti, Batı Trakya'daki Türk azınlığın, ikili ilişkilerin bir parçası olmadığını ve bu meselenin Yunanistan'ın iç meselesi olduğunu öne sürüyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı