Yozgat’ta 8 asırlık Çınçınlı Sultan Hanı ilgi ve onarım bekliyor

Yozgat Saraykent'teki 1240-1241 tarihli Çınçınlı Sultan Hanı, büyük tahribata uğramış; batı duvarı çökmüş, duvar kaplamaları sökülmüş ve içi molozla dolu.

Yayın Tarihi: 20.11.2025 10:26
Güncelleme Tarihi: 20.11.2025 10:26

Yozgat’ta 8 asırlık Çınçınlı Sultan Hanı ilgi ve onarım bekliyor

Yozgat’ta 8 asırlık Çınçınlı Sultan Hanı ilgi ve onarım bekliyor

Yozgat’ın Saraykent ilçesinde bulunan ve İpek Yolu üzerinde yer alan Çınçınlı Sultan Hanı, günümüzde ciddi bir fiziksel yıpranma ve tahribatla karşı karşıya. 1240-1241 yıllarında Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırıldığı bilinen han, halk arasında “Eski Han” olarak anılıyor.

Tarihi ve mimari özellikleri

Han, dikdörtgen planlı ve doğu-batı doğrultusunda inşa edilmiş. Mevcut izlerden yapının, birbirine bitişik tonozlarla örtülü dört mekandan oluştuğu anlaşılıyor. Güneybatısında müştemilat kalıntıları bulunan yapının temel seviyesinin, bugün görülen yüzeyin oldukça altında olduğu tahmin ediliyor.

Mevcut durum ve tahribat

Dron kamerasıyla çekilen görüntülerde hanın büyük bölümünün yıkıldığı, batı duvarının tamamen ortadan kalktığı, iç duvar kaplamalarının söküldüğü ve yapının içinin moloz taşlarla dolu olduğu görüldü. İç dolgulardan dolayı hanın gerçek mimarisi bugün tam olarak seçilemiyor.

Yerel halkın gözlemleri

Bölge sakinlerinden Hüseyin Atak, hanın yıllar içindeki tahribatına dikkati çekiyor: "Benim çocukluğumdan beri böyle duruyor. Bu taşları sökerlerdi. Hatta burada bir tarihi hamam vardı... Yozgat’ın Kurşunlu Camii’ne bile gittiği söyleniyor." Atak, sit alanı ilanı ve üniversite incelemesine atıfla, yapının alt kısımlarında bozulmamış odalar olabileceğini de aktarıyor.

Kayseri’den gelen ziyaretçi Ömer Faruk Deliküçük ise gördüğü harabeye üzüldüğünü belirterek, yetkililere seslendi: "Böyle tarihi eserlerimizin yok olmasına inanın ki üzülüyoruz. Devlet büyüklerimize de buradan sesleniyoruz."

Koruma, araştırma ve turizm potansiyeli

Çınçınlı Sultan Hanı'nın mevcut hali, hem mimari araştırma hem de bölgesel kültür turizmi açısından kayda değer potansiyeller barındırıyor. Ancak yapının koruma ve bilimsel restorasyon gereksinimi açık. Mevcut dolgu, eksilen taşlar ve çökmüş bölümler önce belgeleme ve koruma çalışmalarıyla ele alınmalı; ardından ayrıntılı arkeolojik ve mimari değerlendirmeler yapılmalı.

Yerel ziyaretçi ilgisi, hanın doğru bir restorasyon ve yönetim planıyla hem kültürel mirasın korunmasına hem de Saraykent ve Yozgat turizmine katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

KAYSERİ'DEN İLÇEYE ZİYARETE GELEN ÖMER FARUK DELİKÜÇÜK

KAYSERİ'DEN İLÇEYE ZİYARETE GELEN ÖMER FARUK DELİKÜÇÜK

YOZGAT’IN SARAYKENT İLÇESİNDE, TARİHİ İPEK YOLU ÜZERİNDE BULUNAN VE ‘ESKİ HAN’ OLARAK DA BİLİNEN...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.