DOLAR
42,8 -0,06%
EURO
50,18 -0,12%
ALTIN
6.029,8 -0,96%
BITCOIN
3.784.279,89 -0,19%

Yosun Bazlı Tarım Örtüleri: Plastiklere Sürdürülebilir Bir Alternatif

Doğada çözünebilen yosun ham maddeleri, plastik tarım örtülerine çevre dostu alternatif sunuyor.

Yayın Tarihi: 10.10.2024 11:06
Güncelleme Tarihi: 10.10.2024 11:06

Yosun Bazlı Tarım Örtüleri: Plastiklere Sürdürülebilir Bir Alternatif

Yosunlardan Geliştirilen Biyolojik Tarım Örtüleri

Biyomühendis Eylül Er, yosun bazlı tarım örtülerinin çevre dostu alternatifler sunduğunu belirtti. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, tarımda kullanılan plastik örtülerin toprakta ve su kaynaklarında ciddi kirlilik yarattığını göstermektedir. Yosun bazlı örtüler, doğada çözünebilen yapılarıyla bu soruna çözüm olarak ortaya çıkıyor.

Plastik Kullanımının Zararlı Etkileri

Plastiklerin tarımda kullanımı, Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, 2019 yılında 12,5 milyon ton olarak kaydedilmiştir. Gıda ambalajları için kullanılan plastik miktarı ise 37,3 milyon ton olarak bildirilmiştir. Bu durum, hem toprak hem de su kaynakları üzerinde deri ciddi kirletici etkiler yaratmaktadır. Zaman içinde mikroplastiklere dönüşen bu maddeler, tarım ürünlerinin sağlığını da tehlikeye atmaktadır.

Alternatiflerin Yükselişi

Palgae isimli şirketin kurucu ortağı olan Eylü Er, Türkiye'nin tarımsal alanlarında metrekare başına 12 bin 500 mikroplastik parçası bulunduğunu vurguladı. Yosun bazlı tarım örtülerini üretmek amacıyla yola çıktıklarını ve bu örtülerin %60 oranında yosun içerdiğini açıkladı. "Üreticilerimiz, yüksek oranda organik içerikle bu dayanımı nasıl sağladığımızı soruyorlar," dedi.

Çevresel Faydalar

Yosunların ağaçlara oranla havadan 5 kat daha fazla karbondioksit yakalayabildiğine dikkat çeken Er, bu ürünlerin üretim sürecinin çevre dostu olduğunu vurguladı. "Her 3 kilogram yosun ham maddesi, 1,5 kilogram karbondioksit emisyonunu engelliyor" şeklinde konuştu.

Gelecek Vizyonu

Er, geliştirdikleri ürünün mevcut plastiklerden daha pahalı olduğunu fakat seri üretime geçildiğinde maliyetin dengeleneceğini öngördüğünü ifade etti. Gelecek 5 yıl içinde mikro ve makro yosunlarla ilgili çalışmaların artacağını belirten Er, tarımda kullanılan örtülerin biyobozunur olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Er, "Meyve ve sebzelerde mikroplastik istemiyorsak tarım örtülerini bir an önce yosun bazlı yöntemlerle değiştirmeliyiz," diyerek konuşmasını tamamladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı