Yoğun bakım ihmali: hastane sorumluluğu sorgulanıyor

Yunus Şimşek, Gaziantep Özel Bossan Hastanesi'ndeki ölüm vakasında hastane yönetimi ve personel sorumluluklarının tüm yönleriyle incelenmesini talep etti.

Yayın Tarihi: 30.09.2026 15:24
Güncelleme Tarihi: 30.09.2026 15:24

Yoğun bakım ihmali: hastane sorumluluğu sorgulanıyor

Olayın ayrıntıları:

Gaziantep'te yaklaşık 4 yıl önce Özel Bossan Hastanesi yoğun bakım ünitesinde meydana gelen olayda, trafik kazası geçiren Abdurrezzak Baysal bilinci açık şekilde hastaneye kaldırıldı. İddialara göre Baysal'ın yalnızca dizinden yaralandığı, ayağına platin takıldığı ve genel sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Yoğun bakımda takip edilen Baysal, yakınları tarafından düzenli ziyaret ediliyordu.

İddia edilenlere göre Baysal, yoğun bakımda bir hemşireyle yaşadığı tartışma sonrasında başka bir hastaya ait olduğu öne sürülen kas gevşetici ilacın enjekte edilmesi sonucu yaşamını yitirdi. Önceki duruşmalarda gelen adli tıp raporunda yapılan iğne uygulamalarının kusurlu olduğu belirtildi. Mahkeme, sanık hemşire Aslı E.'yi 'olası kastla öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırırken, hemşire Mustafa Ç.'ye aynı suçtan 25 yıl hapis cezası verdi.

Sendika iddiaları:

HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek, olayın ardından yaptığı açıklamada basına yansıyan bazı bilgilerin gerçeği tam olarak yansıtmadığı kanaatinde olduklarını belirtti ve hastane yönetiminin sorumluluklarının araştırılmasını istedi. Şimşek, yoğun bakımda dört günlük bir hemşirenin oryantasyon eğitimi almadan görevlendirilmesinin yanlış olduğunu vurguladı ve mesleği hemşire olmayan bir kişiye hemşirelik yaptırıldığı iddiasını dile getirdi.

Sendika açıklamasında ayrıca hekimin diğer personellere 'Sizin kıdemliniz/sorumlunuz budur, ne derse yapacaksınız' söylemini kullandığı, yoğun bakımda nöbetçi yoğun bakım hekiminin bulunmadığı, hekim istemi olmaksızın kıdemli olarak tabir edilen fakat hemşire olmayan çalışanın direktifi ile ilaç uygulaması yapıldığı ve alınan kan örnekleri ile ilgili uzman görüşünün dikkate alınmadığı soruları yer aldı.

Talep ve süreç:

Şimşek, 'Hastanenin hiç mi suçu yok' sorusunu gündeme getirerek, ilgili kurumların, hastane yönetiminin ve sağlık personelinin sorumluluklarının tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulmasını talep etti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir idari yaptırım uygulanıp uygulanmadığının da sorgulanması istendi.

Sendika, kovuşturma süreci boyunca adil yargılama ilkesinin gözetilmesini, konunun tüm boyutlarıyla ele alınmasını ve olayın gerçeklerinin ortaya çıkarılması için takipçi olacaklarını açıkladı. Kamuoyuna yanlış bilgi verilmesinin önüne geçilmesi gerektiği de açıklamada vurgulandı.

HEP-SEN GENEL BAŞKANI YUNUS ŞİMŞEK

HEP-SEN GENEL BAŞKANI YUNUS ŞİMŞEK

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.