Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Yıllarca emeklilik beklemeye son! Tek dilekçeyle 40-41-45 yaşla emeklilik kapıda

Emeklilik reformunu beklemenin hiçbir nedenin olmadığı ortaya çıktı. 40-56 yaş arası kişilerin SGK'ya (Sosyal Sigortalar Kurumu) başvurmasına yönelik çözümler açıklandı. İşte erken emekliliğin çözümü..

Yayın Tarihi: 06.05.2024 12:37
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 12:37

Yıllarca emeklilik beklemeye son! Tek dilekçeyle 40-41-45 yaşla emeklilik kapıda

Milletimiz emekçilerinin en büyük arzusu bir an önce emekli olmaktır. Vatandaşların yoğun bir çalışma hayatından emeklilik hayatına geçiş yapmak istediklerinde bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Ülkemizin sosyal güvenlik sistemi kapsamında, emeklilik anında belirli şartları taşımanız durumunda erken emeklilik mümkün olmaktadır.

Erken emeklilik koşullarını yerine getirenler erken emekli olabilmenin sevincini yaşıyor. Peki erken emekli olabilmek için hangi şartları yerine getirmeniz gerekiyor? Erken emeklilik için hangi yöntemler var? Nasıl erken emekli olabilirim? Burada çalışanlar için erken emeklilik sistemi hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN YASAL YOLLARA BAŞVURU YAPILACAK

Kongre'de yeni bir emeklilik sistemi düşünülürken halk, emeklilik tarihlerini öne alacak formülleri araştırmaya devam ediyor. Erken emeklilik için prim ödemeleri, yaş ve kayıt tarihi de önemli olsa da SGK, yasal olarak nasıl erken emekli olunacağını kamuoyuna açıkladı. Çeşitli yardımlardan yararlanan vatandaşlar bunları emeklilik katkı paylarını ve yaşlarını ilerletmek için kullanabilirler.

PRİMİ AZ OLAN BORÇLANIYOR

Yıllarca emeklilik beklemeye son! Tek dilekçeyle 40-41-45 yaşla emeklilik kapıda

Primlerin eksik olması halinde vatandaşlar emekli olamayacak. Emeklilik haklarını korumak isteyen vatandaşlara borç yoluyla erken emekliliğin kapısı açılmıştır. Kadın çalışanlar doğum kredisi ile, erkek çalışanlar ise askerlik kredisi ile erken emekli olabiliyor. Sigortalılık tarihlerini öne alarak sigorta primi avantajından yararlanan çalışanlar, kredi çekerek 1 ila 6 yıl daha erken emekli olabiliyorlar.

DOĞUM BORCUYLA ERKEN EMEKLİLİK

Çalışanlar, doğum kredisinden yararlanarak en az 720 gün, en fazla 2.160 güne kadar ikramiye alabiliyor. Kadın çalışanlara yönelik bu ödenek çocuk sayısına göre değişmektedir. Erken emeklilik seçeneğiyle bir veya daha fazla çocuğunuz varsa 720 gün, iki çocuğunuz varsa 1.440 gün, üç çocuğunuz varsa 2.160 gün prim avantajından yararlanırsınız. Bu yardım, anne olan kadın çalışanların sayısının azalması dikkate alınarak oluşturulmuştur. 6 yıla kadar erken emekli olabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİLİK

 Erkek çalışanlar, askerlik nedeniyle çalışamadıkları ve ikramiye alamadıkları süreler dikkate alınarak askerlik borcuna hak kazanırlar. Erkek çalışanların sigorta primi alamamaları ve askerlik nedeniyle çalışamamaları nedeniyle erken emeklilik teminatları erteleniyor ve kendilerine borçlanma yoluyla bir yıla kadar erken emekli olma imkanı veriliyor.

SAĞLIK NEDENLERİNDEN DOLAYI ERKEN EMEKLİLİK

Çalışamayan vatandaşlara, işgücünün yüzde 60 oranında azaltılması durumunda yaş şartı aranmayan erken emeklilik planı verilecek. Bir vatandaşın engelli aylığı olarak bu haktan yararlanabilmesi için 1800 günlük katkı payı yeterlidir. Engelli çalışanlar, engellilik oranının %40 olması ve prim ve günlük ücret şartlarını yerine getirmeleri durumunda emekli olabilmektedir. Ek olarak, yüksek düzeyde tükenmişlik ve ağır meslek sahibi vatandaşlar, istihdamla ilgili erken emeklilik planlarını beş ila sekiz yıl öne çekerek haklarını talep edebilirler.