Yıldırım: Türk dünyası KKTC’yi ayrılmaz bir parçası olarak görüyor
Türkiye’nin 27. ve son Başbakanı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ile gerçekleştirdiği kabulde KKTC’nin Türk dünyasında artan görünürlüğüne dikkat çekti.
Toplantının katılımcıları
Kabulde TDT Aksakallar Konseyi KKTC Aksakalı Oktay Öksüzoğlu, Kıbrıs Genç TV Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Birinci ile konferans için adada bulunan gazeteciler de hazır bulundu.
Yıldırım'ın değerlendirmesi
Yıldırım, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki güçlü ilişkilerin artık yalnızca iki ülkeyle sınırlı kalmadığını belirterek, KKTC’nin TDT’ye katılımıyla Türk dünyasında daha görünür bir konuma ulaştığını vurguladı. Yıldırım, bunun Kıbrıs Türk halkının uluslararası platformlarda ve Türk dünyasının ortak organizasyonlarında kendi davasını doğrudan anlatabilmesine imkan sağladığını ifade etti.
Yıldırım ayrıca, ilişkilerin sadece devlet düzeyinde kalmadığını; başta Azerbaycan olmak üzere Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile iş dünyası, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki temasların belirgin şekilde arttığını söyledi. Kıbrıs Türk halkının yıllardır maruz kaldığı izolasyon, ambargo ve kısıtlamaların artık eski etkisini yitirmeye başladığını belirten Yıldırım, "Türk dünyası KKTC’yi kendi ayrılmaz bir parçası olarak görüyor" dedi.
Yıldırım, TDT Aksakallar Konseyi KKTC Aksakalı Oktay Öksüzoğlu’nun hem KKTC’de hem de Türk dünyasında yürüttüğü çalışmaların takdir topladığını ve birçok ülkeden davet aldığını da aktardı.
Öztürkler'in mesajı ve hedefler
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı’nın 52’nci yılına vurgu yaparak, 1974’ten bu yana adada güven ve istikrar ortamı oluştuğunu ifade etti. Öztürkler, Türkiye ile iş birliği içinde olduklarını belirtti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kaydedilen ilerlemenin uluslararası alanda takdir edildiğini söyledi.
Öztürkler, Türk dünyasının kopmaz bir bütün olması gerektiğini vurguladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ortaya koyduğu vizyonun meyve verdiğini belirterek KKTC’nin adının Türk dünyasının başkentlerinde daha güçlü yankılandığını kaydetti. Bundan sonraki hedeflerinin KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na tam üyeliği olduğunu söyledi ve bu doğrultuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini ekledi.
Öztürkler, TDT Aksakallar Konseyi bünyesinde KKTC’yi Oktay Öksüzoğlu’nun temsil etmesinin önemine dikkat çekti ve Türk dünyasıyla her türlü diplomatik diyaloğa açık olduklarını vurguladı. Kırımlı fikir adamı İsmail Gaspıralı’nın "Dilde, fikirde, işte birlik" sözünü hatırlatarak, bu anlayışın kültürel, ekonomik ve siyasi bütünleşmeye ışık tuttuğunu belirtti.
Kıbrıs sorununa bakış
Öztürkler, Kıbrıs Türk tarafının her zaman yapıcı tutum sergilediğini ve diyalogdan yana olduğunu ifade etti. Rum tarafının geçmişin ezberlerinden ve çözümsüzlüğü besleyen tek taraflı yaklaşımlardan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Öztürkler, ada için kalıcı istikrarın ancak karşılıklı saygı, egemen eşitlik ve iki tarafın haklarının gözetildiği gerçekçi bir anlayışla mümkün olacağını belirtti. Uzlaşıya hizmet etmeyen söylemler yerine iş birliğini güçlendirecek adımların atılmasının her iki halkın yararına olacağını vurguladı.
Türkiye'nin 27. ve son Başbakanı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ile gerçekleştirdiği görüşmede KKTC'nin Türk dünyasında giderek daha görünür hale geldiğini belirterek, "Türk dünyası KKTC'yi kendi ayrılmaz bir parçası olarak görüyor" dedi.