Yeşilyurt’ta çöken binanın davasında beş sanığa hapis cezaları

Madencioğlu Apartmanı davasında 5 tutuksuz sanığa, bilirkişi raporundaki eksiklikler gerekçesiyle 8 yıl 10 ay 20 günden 11 yıl 3 aya kadar hapis cezası verildi.

Yayın Tarihi: 29.09.2026 17:35
Güncelleme Tarihi: 29.09.2026 17:35

Yeşilyurt’ta çöken binanın davasında beş sanığa hapis cezaları

Yeşilyurt’ta çöken binanın davasında beş sanığa hapis cezaları

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yıkılan Madencioğlu Apartmanı ile ilgili davada mahkeme kararını verdi. Binanın çökmesi sonucu enkaz altında kalan 9 kişi yaşamını yitirmiş, 5 kişi yaralanmıştı. Dava, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Bilirkişi raporunun bulguları:

Bursa Teknik Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, binanın deprem performansının yetersiz olduğu saptandı. Raporda kolon ve kirişlerde yeterli etriye kullanılmadığı, beton malzemesinin dayanımının eksik olduğu, statik projeye aykırı olarak fazladan bir normal kat inşa edildiği ve statik hesaplamalarda ciddi boşluklar bulunduğu belirtildi.

Bilirkişi değerlendirmesi mahkemenin sorumluluk tespitinde merkezi rol oynadı; rapordaki teknik eksiklikler, sanıkların eylemlerinin binanın çökmesine ve can kayıplarına neden olduğuna ilişkin gerekçeler arasında gösterildi.

Mahkeme kararı ve cezalar:

Yargılama sonucunda tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında çeşitli hapis cezaları verildi. Mahkeme, M. A.'yı 10 yıl, M. K. ve N. S.'yi 11 yıl 3 ayer, M. B. ile M. H. B.'yi ise 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.

Ayrıca mahkeme heyeti, sanıklar hakkında uygulanmakta olan yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti. Karar, Madencioğlu Apartmanı'nın yıkımına ilişkin sorumluluk ve ihmallerin hukuki karşılığını ortaya koydu.

Dava dosyasında yer alan isimlerden enkaz altında yaşamını yitirenler arasında A. A., A. A., B. S., F. A., F. A., M. Ç. K., M. A., Ö. K. ve S. K. bulunuyor; mahkeme, bilirkişi raporundaki teknik eksiklikleri ve projeye aykırılıkları delil olarak esas aldı.

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ 6 ŞUBAT 2023 DEPREMLERİNDE MALATYA’NIN YEŞİLYURT İLÇESİNDE YIKILARAK 9...

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ 6 ŞUBAT 2023 DEPREMLERİNDE MALATYA’NIN YEŞİLYURT İLÇESİNDE YIKILARAK 9 KİŞİYE MEZAR OLAN MADENCİOĞLU APARTMANI’NA İLİŞKİN DAVADA TUTUKSUZ YARGILANAN 5 SANIĞA 8 YIL 10 AY 20 GÜN İLE 11 YIL 3 AY ARASINDA DEĞİŞEN HAPİS CEZALARI VERİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.