DOLAR
42,73 -0,03%
EURO
50,27 -0,15%
ALTIN
5.953,09 0,12%
BITCOIN
3.705.491,88 -0,74%

Yenidoğan Çetesi Davasında 4 Sanık Tahliye Edildi

İstanbul'daki yenidoğan çetesi davasının üçüncü duruşmasında mahkeme, 4 sanığın tahliyesine karar verdi. Dava süreci devam ediyor.

Yayın Tarihi: 24.02.2025 16:19
Güncelleme Tarihi: 24.02.2025 16:19

Yenidoğan Çetesi Davasında 4 Sanık Tahliye Edildi

İstanbul'da, "yenidoğan çetesi" olarak adlandırılan davanın üçüncü duruşmasında önemli bir gelişme yaşandı. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan 4'ünün tahliyesine karar verirken, dosyanın Adli Tıp Kurumuna gönderilerek maktul bebeklerle ilgili tıbbi uygulamalarda kusur bulunup bulunmadığını araştırılmasına hükmetti.

Mahkeme, duruşmanın yapıldığı gün, sanık avukatlarının beyanlarını dinleyerek, sanıklar Emine Avcı, Funda Özen, Hüseyin Gündüz ve Serdar Yüksel’in tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak tahliye edilmelerine karar verdi. Diğer 21 sanığın tutukluluk hallerinin devamına ise mahkeme heyeti tarafından onay verildi.

İddianameye göre, sanıkların, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelere sevk ederek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri öne sürülüyor. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün liderliğini sanık doktor Fırat Sarı'nın yaptığı belirtiliyor. Örgütün, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak ve SGK'den yüksek ödemeler almak amacıyla hastaların durumlarını olduğundan daha ağır gösterdikleri ifade ediliyor.

Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'na gönderilen dosyada, maktul bebekler için ayrı ayrı incelemeler yapılmasına karar verirken, tıbbi uygulamalarda kusur olup olmadığı ve ölümle kusurlu davranış arasında illiyet bağı bulunup bulunmadığını belirten bir rapor talep etti. Davanın bir sonraki duruşması 21 Nisan 2023'te gerçekleştirilecek.

Ceza istemleri arasında, sanık Fırat Sarı ve İlker Gönen için toplamda 582 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Bunun yanı sıra, dolandırıcılık suçu işlenerek elde edilen maddi menfaat nedeniyle sorumlu hastanelere veyahut şirketlere ilişkin güvenlik tedbiri uygulanması ve mal varlıklarına el konulması da isteniyor.

Bu dava, 46 sanığın yargılandığı ve içinde 25 tutuklunun bulunduğu bir süreç olarak devam ediyor. Daha önce tutuksuz yargılanan 4 sanık, mahkeme kararları doğrultusunda tutuklanmıştı. Ayrıca, davaya yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında bazı sanıkların yakalanmasına yönelik çalışmalar da sürmektedir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı