Çin'in Tasman Denizi'ndeki Tatbikatı
Yeni Zelanda Savunma Bakanı Judith Collins, Çin'e ait savaş gemilerinin Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki Tasman Denizi'nde ikinci kez gerçek mermiyle atış tatbikatı yaptığını duyurdu. Collins, tatbikatın uluslararası sularda gerçekleştiğini belirtti.
Collins, tatbikat esnasında Yeni Zelanda Kraliyet Donanması fırkateynindeki personelin gerçek mermilerin kullanıldığını gözlemlediğini ifade etti.
Avustralya'nın Değerlendirmesi
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, üç Çin savaş gemisinin gerçekleştirdiği tatbikata dair yorumda bulunarak, "Dünkü endişe verici koşulların yaşanmaması için daha fazla bilgi sağlanmasını tercih ederdik" dedi. Marles, tatbikatta gerçek mermilerin kullanıldığına dair kesin bir bilgi bulunmadığını belirtti ve uyarının tatbikat zamanından kısa süre önce geldiğine dikkat çekti.
Bununla birlikte, Marles, Çin'in uluslararası yasaları ihlal etmediğinin altını çizdi.