Yeni nesil suç örgütlerine karşı dokuz ayda bin 675 operasyon gerçekleştirildi

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 2026'nın ilk 9 ayında yeni nesil suç örgütlerine yönelik bin 675 operasyon yapıldığını ve 714 iade gerçekleştirildiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 02.10.2026 21:09
Güncelleme Tarihi: 02.10.2026 21:09

Yeni nesil suç örgütlerine karşı dokuz ayda bin 675 operasyon gerçekleştirildi

Operasyonların kapsamı:

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 2026 yılını yeni nesil suç örgütleriyle mücadele yılı ve uyuşturucuyla mücadele yılı ilan ettiklerini belirtti. Bakanlığın yılın ilk dokuz ayında yürüttüğü çalışmalara ilişkin verilen bilgiye göre yeni nesil suç örgütlerine yönelik olarak bin 675 operasyon gerçekleştirildi. Çiftçi, operasyonların bazılarını uluslararası bağlantılı, bazılarını ulusal, bazılarını bölgesel ve bazılarını yerel çapta faaliyet gösteren örgütlere karşı yapıldığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki emniyet teşkilatları ve diğer kurumlarla yürütülen çalışmaları anlatan Çiftçi, İçişleri Bakanlığı'nın 700 bin personeliyle Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD Başkanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 81 il valiliği ve 922 ilçe kaymakamlığı ile ülkeye hizmet verdiğini vurguladı.

Uluslararası takip ve iade süreçleri:

Yurt dışına kaçan suç örgütü mensuplarının takibinin sürdüğünü ifade eden Çiftçi, bu kişilerin izinin yurt dışında da sürüldüğünü ve iade süreçlerinin bir güvenlik diplomasisi çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi. Bakanlığa göre bu yıl içerisinde yeni nesil organize suç örgütlerinden 714 kişinin iadesi sağlandı. Çiftçi, halen arananlar bulunduğunu ve yakın dönemde başka ülkelere ziyaretler gerçekleştirileceğini belirtti.

Uyuşturucu ile mücadele:

Bakan, uyuşturucunun sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu haline geldiğini belirterek uyuşturucuya yönelik yürütülen operasyonlara dair verileri paylaştı. Bu yıl uyuşturucu satıcılarına, pazarlayanlara ve baronlara karşı 40 bin operasyon gerçekleştirildiği ve bu operasyonlar sonucunda 33 bin 752 kişinin tutuklandığı bildirildi. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, valilikler ve kaymakamlıklarla hem arzı azaltmaya hem de talebi baskılamaya yönelik çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.

Okul güvenliği ve çevre tedbirleri:

Okul güvenliğini güçlendirmek için bu yıl yedi bakanlığın katılımıyla ilk kez bir protokol imzalandığını söyleyen Çiftçi, okulların güvenlik bakımından dört sınıfa ayrıldığını ve birinci ve ikinci dereceden korunması gereken okullarda polis memurlarının görev yaptığını açıkladı. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda okullarda güvenliği artırmak amacıyla 31 bin bahçe görevlisi alınmış olduğu belirtildi.

Bakan, okul çevresindeki internet kafeler, oyun salonları ve çocukların gidebileceği alanların daha sıkı denetime tabi tutulacağını, ekiplerin okulların etrafında görünür şekilde bulunacağını söyleyerek okul çevresinin suç pazarına dönüşmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.

Sokak hayvanlarına ilişkin uygulamalar:

Sokak hayvanlarına ilişkin uygulamalarda 2024 yılında yapılan yasa değişikliğine atıf yapan Çiftçi, başıboş hayvanların belediyeler tarafından toplanıp barınaklara getirildiğini, tedavilerinin ve kısırlaştırmalarının yapıldığını ve barınakta veya doğal yaşam alanlarında muhafaza edildiklerini hatırlattı. Bakanlık verilerine göre başıboş sokak hayvanlarını toplama oranının bugün itibarıyla %99,7 seviyelerine ulaştığı ifade edildi. Çiftçi, yasanın verdiği görevin yerine getirildiğini ve sokakların artık hayvanlar için bir yaşam alanı olmaması gerektiğini belirtti.

Çiftçi ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen Türkiye Yüzyılı vizyonu ve terörle mücadele sürecine ilişkin olarak da İçişleri Bakanlığı'nın ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde süreci yakından takip ettiğini ve devletin diğer organlarıyla iş birliği içinde çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Yıl sonuna kadar hedefin söz konusu suç örgütlerinin faaliyet alanlarını daraltmak ve mümkün olanların tamamını çökertmek olduğu bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ'NİN KONUŞMASI

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ'NİN KONUŞMASI

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.