Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,52 0,21%
EURO
34,87 0,33%
ALTIN
2.427,12 0,03%

Yeni bir istilacı tür keşfedildi! Bolu'nun bitki örtüsünde büyük risk

Düzce Üniversitesi (DÜ) akademisyenleri, Bolu Göksu Tabiat Parkı’nda istilacı bir tür keşfetti.

Yayın Tarihi: 15.03.2024 13:54
Güncelleme Tarihi: 15.03.2024 13:54

Yeni bir istilacı tür keşfedildi! Bolu'nun bitki örtüsünde büyük risk

Düzce Üniversitesi akademisyenleri yaptıkları yeni bir açıklama ile istilacı bir bitki türü keşfettiklerini duyurdu. Akademisyenlerin notlarına göre bu bitki türü, Göksu Tabiat Parkı'nın bitki örtüsü ve diğer canlıların neslini tehlikeye atabilir! 

Düzce Üniversitesi tarafından dün yapılan yeni bir açıklamada, Osman Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Necmi Aksoy, Dr. Öğretim Üyesi Neval Güneş Özkan ile Ormancılık Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğretim Üyesi Nihan Koçer’in yeni araştırması aktarıldı. Yeni bir proje düzenleyen 3 akademisyen, çalışmalarında istilacı tür keşfettiğini duyurdu. 

DÜ’den yapılan açıklama kapsamında 3 akademisyenin Türkiye florasına kayıtlı olmayan yabancı bir türü keşfettiği duyuruldu. Dünyada istilacı olarak bilinen türün teşhisi için örnek toplandı. Toplanan örnekler ise DÜ’nün Orman Fakültesi Herbaryumu (DUOF) ile uluslararası herbaryumda mevcut olan örneklerle karşılaştırıldı. 

İsmi "Yedigöller Milli Parkı, Kargalı Gölcük ve Göksu Tabiat Parklarındaki Sucul Ekosistem ve Habitat Alanlarındaki Bitki Türlerinin İzlenmesi ve Tehditlerin Belirlenmesi" projesi olarak açıklanan projede örneklerin sonuçları geldi. Sonuçlara göre bulunan tür, gerçekten de Türkiye florasında olmayan ama dünyada istilacı olarak bilinen bir tür çıktı! Peki bu türün ismi ne ve nasıl görünüyor? 

istilaci tür

İstilacı tür: "Elodea nuttallii (Planch.) H.St.John (Hydrocharitaceae, Nuttal Suotu)”

Kuzey Amerika’ya özgü olduğu belirlenen türün Avrupa ülkeleri dışında Kırım, Çin, japonya ve Filipinler’de de görüldüğü öğrenildi. 

İsmi "Elodea nuttallii (Planch.) H.St.John (Hydrocharitaceae, Nuttal Suotu)” olan bu istilacı tür, tüm bu bulunduğu ülkelerde istilacı olarak tanımlanıyor. Rekabet yeteneği bir hayli yüksek olan bu bitki türü, girdiği ekosistemde kolaylıkla diğer türleri yok ederek bulunduğu bölgeyi kaplıyor. Yani bulunduğu alanı istila ederek doğal bitki örtüsünün yerini alıyor. 

Kuş türleri için tehlikeli! 

Alınan bilgilere göre Göksu Tabiat Parkı, Bahri kuşunun göç yolu üzerinde bulunuyor. Bu nedenle de alanın bitki örtüsünün yerini alma potansiyeli yüzünden bölge için büyük risk oluşturuyor. 

Büyük riskin farkına varıp aktaran akademisyenler ise bu noktada bitki yoğunluğunun izlenerek risk yönetimi eylem planının hazırlanması gerektiğini bildirdi.