Arap Yarımadası’nda güney bölgede yer alan Yemen, coğrafi olarak stratejik bir konuma sahip. Bu nedenle de iç siyaset ve dış politika konularında yemen, uluslararası toplumların gündeminde bulunan bir ülke. Peki Yemen neresi? Yemen’de hangi dine inanılıyor? Yemen Müslüman mı? Yemen bir ülke mi yoksa bir şehir mi?
Yemen neresi? Yemen nereye bağlı?
Yemeni, Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Suudi Arabistan ve kuzeydoğusunda da Umman bulunan Yemen, bu iki ülkeye de komşudur. 555 bin kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olan Yemen’in batısında Eritre ve Cibutu, güneybatısında da Somali bulunur. 1200 kilometrelik sahil şeridiyle Arap Yarımadası’nın en güney ucunda yer alan Yemen, güneyindeki Hint Okyanusu’nun uzantısı olan Aden Körfezi’ne ev sahipliği yapar. Kuzeyinde bulunan Kızıldeniz ve güneybatısında da Babülmendep Boğazı yer almaktadır.
Başkenti San olan bu ülke, Umman Denizi ile Kızıldeniz’de toplam 200’e yakın adaya sahiptir. En büyükleri ise Haniş ve Sokotra adalarıdır. En büyük şehri ve başkenti San olan bu ülkenin 2022 yılı itibarıyla nüfusu da yaklaşık 31 milyondur. Ülke aynı zamanda Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.
Yemen dini ne? Yemen Müslüman bir ülke mi?
Antik dönemin en eski medeniyetlerinden biri olan Yemen’de antik çağlarda Sabalar yaşamaktaydı. Milattan Sonra Himyar Krallığı ve Yahuducilik inancından etkilenen ülke, ardından Hristiyanlık da yaşadı. Dördüncü yüzyılda gelen Hristiyanlığın ardından yedinci yüzyılda Müslümanlık ile tanıştı. Daha sonra ise ülke genelinde Müslümanlık yayıldı. Yemen askerleri İslam’ın ilk fetihlerinde önemli bir rol oynarken, dokuzuncu ve onaltıncı yüzyıllar arasında Resuliler ve Kasımiler gibi çok sayıda hanedan da ortaya çıktı.
Yemen’in iklimi nasıl? Yemen’de hangi doğal kaynaklar bulunur?
Yemen, konumu gereği kuzeyden Suudi Arabistan ve doğudan da Umman ile komşudur. Güneyinde ise Aden Körfezi ve Arap Denizi ile birlikte batısı Kızıldeniz ile çevrilidir. Kaya tuzu, balık, petrol, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır ve batısındaki verimli araziler başlıca doğal kaynaklar arasında gösterilmektedir. Ayrıca ülkede genellikle çöl iklimi etkili olduğundan yıl boyunca çok sayıda toz ve kum fırtınaları yaşanmaktadır.