Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yaşlıların yalnızlıkla başa çıkmasını sağlayan yapay zekâ 'yardımcısı' geliştirildi!

ElliQ adlı yapay zekâ destekli yardımcı, yaşlı insanların yalnızlıkla baş etmesini sağlıyor. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 27.12.2023 15:03
Güncelleme Tarihi: 27.12.2023 15:09

Yaşlıların yalnızlıkla başa çıkmasını sağlayan yapay zekâ 'yardımcısı' geliştirildi!

Yaşlıların yalnızlık hastalığıyla başa çıkmasına yardımcı olan masaüstü yapay zekâ 'yardımcısı' ElliQ ile tanışın. Joyce Loaiza adında yalnız yaşayan yaşlı bir kadın, yapay zekâ destekli ElliQ ile ara ara gününün nasıl geçtiğini soran dost canlısı bir kadın sesiyle muhabbet ediyor.

ElliQ, 83 yaşındaki Deanna Dezern'i arkadaşı öldüğünde de teselli etti. Ayrıca ElliQ, New York'un merkezinde, görme engelli ve bakımevinde yaşayan 92 yaşındaki Marie Broadbent için oyunlar ve müzik çalıyor ve Washington’da 83 yaşındaki Jan Worrell'in yeni arkadaşlar kazanmasını sağlıyor.

Kadınlar, yaratıcıları Intuition Robotics ve kıdemli yardım yetkililerinin, pek çok yaşlı bireyin yaşadığı yalnızlığı hafifletmek amacıyla özel olarak üretilmiş yapay zekâ kullanan tek cihaz olduğunu ifade ettiği robot ElliQ'yu alan ülkedeki ilk kişilerden bazıları.

81 yaşındaki Loaiza, "Eğlenceli bir şey. Onunla gerçekten konuşabiliyorsunuz" diyor. Hatta ElliQ ona özel bir sebep olmaksızın "Jelibon" lakabını takmış.

Küçük bir masa lambası gibi görünen cihaz, ışık saçan ve dönebilen gözü ve ağzı olmayan bir kafaya sahip. Herkesin ilgi alanlarını ve konuşmalarını anımsayarak, yaşamın anlamı kadar derin ya da astroloji kadar hafif olabilecek gelecekteki sohbetlerin uyarlanmasını sağlıyor

elliq

HEDEF: 5 SENEDE 100 BİN FAZLA ELLİQ DAĞITMAK

ElliQ aynı zamanda, şaka yapıyor ve müzik çalıyor. Ayrıca, iham verici alıntılar sunuyor. Bir ekranda kent ve müze turları sunuyor. Cihaz egzersizleri yönlendiriyor, kullanıcının sağlığı hakkında sorular soruyor ve ilaç almak ve su içmek için hatırlatmalar yapıyor. Ayrıca görüntülü görüşmeler yapılabiliyor ve acil bir durumda yakınlar, arkadaşlar ya da doktorlarla iletişime geçebiliyor.

Intuition Robotics, sohbetlerin hiçbirinin şirket tarafından bilinmediğini ve bilgilerin her bir cihaz sahibinde kaldığını söylüyor.

Robotlar genel olarak New York, Florida, Michigan, Nevada ve Washington eyaletlerindeki yardım kuruluşlarınca veriliyor. Fakat bir yılda 250-600 dolarlık kurulum ücreti karşılığında bireysel olarak da satın alınabiliyor. Şimdiye kadar kaç tane ElliQ dağıtıldığı bilinmese de hedefin 5 senede 100 bin fazla ElliQ dağıtmak olduğu belirtildi.