Yaşlılara dijital tedbir: Efeler'de İkinci Bahar Üniversitesi dolandırıcılığa karşı farkındalık

İkinci Bahar Üniversitesi'nde Mesut Erkoyun, 55 yaş ve üzeri kursiyerlere dijital dolandırıcılık yöntemlerini ve korunma yollarını anlattı.

Yayın Tarihi: 06.11.2026 12:27
Güncelleme Tarihi: 06.11.2026 12:27

Yaşlılara dijital tedbir: Efeler'de İkinci Bahar Üniversitesi dolandırıcılığa karşı farkındalık

İkinci Bahar Üniversitesi'nde dijital dolandırıcılık eğitimi

Efeler Belediyesi tarafından hayata geçirilen İkinci Bahar Üniversitesi, 55 yaş ve üzeri yurttaşların sosyal yaşamını zenginleştirme ve yaşam boyu öğrenme hedefiyle kentteki faaliyetlerini sürdürüyor. Bu çerçevede düzenlenen derslerden biri, dijital dünyanın yaygınlaşmasıyla birlikte artan tehditlere karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan dijital dolandırıcılık konusu oldu.

Dersin içeriği ve hedefleri:

Eğitimi veren Mesut Erkoyun kursiyerlere çevrimiçi platformlarda sık rastlanan dolandırıcılık yöntemlerini, kimlik avı (phishing) tuzaklarını, sahte ödeme taleplerini ve güvenli parola kullanımını örneklerle anlattı. Dersin ana hedefi, katılımcıların günlük yaşamda karşılaşabilecekleri riskleri tanımalarını ve basit ama etkili korunma alışkanlıkları geliştirmelerini sağlamak olarak belirtildi.

Program, sadece teknik bilgi aktarmakla kalmayıp aynı zamanda katılımcıların sorularına yanıt vererek pratik çözümler sunuyor. Kursiyerlerin dijital alışkanlıkları değerlendirilip, güvencesiz uygulamalardan nasıl uzak durulacağı ve şüpheli iletilerin nasıl tespit edileceği üzerinde duruldu.

Kursiyerlerin deneyimi ve projenin önemi:

Katılımcılar derslerden memnuniyetlerini dile getirdi. Eğitime katılan Ayşe Menderes şunları söyledi: "Hem güzel bilgiler öğreniyoruz, hem sosyalleşiyoruz; çok memnunum, çok mutluyum. İnternetten, televizyondan öğrenmektense burada birebir ders görüyoruz".

Tamer Gençer ise projenin sağladığı olanaklara teşekkür ederek, "Az bildiğimiz konuları detaylıca öğreniyoruz. Efeler Belediye Başkanımız Anıl Yetişkin’e böyle bir olanağı tanıdığı için teşekkür ediyorum" dedi. Söz konusu geri bildirimler, programın hem bilgi aktarımı hem de sosyal içerik açısından değer yarattığını gösteriyor.

Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin tarafından desteklenen İkinci Bahar Üniversitesi, eğitimden sağlığa, kültürden spora geniş bir yelpazede kurslar sunmaya devam ediyor. Dijital okuryazarlık gibi güncel başlıkların programda yer alması, yaşlı nüfusun teknolojiyle daha güvenli ve bilinçli ilişkiler kurmasına katkı sağlıyor.

Program yetkilileri, benzer farkındalık eğitimlerinin artarak süreceğini ve katılımcıların öğrendiklerini çevreleriyle paylaşarak toplumsal düzeyde korumanın güçleneceğini belirtiyor.

İKİNCİ BAHAR ÜNİVERSİTESİ’NDE DİJİTAL DOLANDIRICILIK ANLATILDI

İKİNCİ BAHAR ÜNİVERSİTESİ’NDE DİJİTAL DOLANDIRICILIK ANLATILDI

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.