Bist 100
10.060,67 0%
DOLAR
32,39 -0,12%
EURO
34,7 -0,31%
ALTIN
2.385,89 -1,53%

Yasa onaylandı! Bu tarihten sonra doğanlar asla sigara satın alamayacak

İngiltere'de her yıl sigara alım yaşı sınırının artırılmasını öngören yasa teklifi kabul edildi.

Yayın Tarihi: 17.04.2024 15:08
Güncelleme Tarihi: 17.04.2024 15:08

Yasa onaylandı! Bu tarihten sonra doğanlar asla sigara satın alamayacak

2009 yılı sonrasında İngiltere’de doğanların ömür boyu sigara alamayacaklarına dair yasa onaylandı! Her yıl sigara alma yaşının alt sınırını artırmayı öngören yasa, artık yürürlüğe girmeye hazırlanıyor. 

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın da yer aldığı Kabine ve kendi partisindeki muhalefetlere karşın, sigara yaşının büyütülmesine dair yasayı oyladı. Avam Kamarası’nda oylanan karar öncesinde Sağlık Bakanı Victoria Atkins, sigaranın demanstan ölüme kadar çok sayıda hastalığa sebebiyet verdiğine dair bir sunum gerçekleştirdi. Her ay sağlık kuruluşlarına sigara nedeniyle başvuru yapıldığını aktaran Atkins, yıllık 80 bin civarında sigara kaynaklı ölüm yaşandığına dikkat çekti. Tütün ürünü kullananların 3’te 2’sinin de uzun vadede sigara kaynaklı ölebileceğini paylaştı. 

Öte yandan milletvekili Ian Paisley, market çalışanlarına günlük ortalama 1300 saldırı yaşandığını ve bu saldırıların da yaş sınırı bulunan ürünler nedeniyle gerçekleştiğini aktardı. Yaş sınırı bulunan ürünleri almak isteyenler kimlik istenmesi sebebiyle market çalışanlarına saldırdığına dikkat çeken Paisley, şiddet olaylarının nasıl önüne geçileceğini sordu. Atkins ise Paisley’e yanıtında içişleri Bakanlığı’nın çeşitli önlemler alacağını aktardı. 

Giles Watling ise Atkins’e geçmişte sigara içtiğini ve daha kötü alışkanlıklara yönelerek sigarayı bıraktığını ifade etti. Bu noktada elektronik sigaranın tütün ürünlerini bırakmakta etkili olduğunu söyleyerek ürünün yasaklanmasına karşı olduğunu ifade etti.

Watling’e de yanıt veren Atkins, elektronik sigaraların da bağımlılık yaratmak üzerine tasarlandığını söyledi. Ayrıca sigarayı bırakmak için başka bir ürüne yönelmenin yanlış olduğunu ve hiçbir çocuğun elektronik sigara içmemesi gerektiğini savundu.