Bist 100
10.728,31 0%
DOLAR
32,2 0%
EURO
35,06 0,12%
ALTIN
2.515,79 1,11%

Yarın büyük gün: Ortak yazılı sınavlar başlıyor

MEB, ortaokul ve lise öğrencileri için ilk kez ülke genelinde ortak yazılı sınav uygulayacak. Sınavlar, Türkçe, matematik ve Türk dili ve edebiyatı derslerinden yapılacak. Sınav sonuçları, öğrencilerin gelişimini takip etmek ve müfredatın işlenmesinde bütünlük sağlamak için kullanılacak.

Yayın Tarihi: 25.12.2023 12:36
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 12:36

Yarın büyük gün: Ortak yazılı sınavlar başlıyor

MEB, Resmi Gazete’de yayımlanan Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda ölçme değerlendirme uygulamalarına ilişkin yeni esaslar getirdi. Bu kapsamda, ortaokul ve liselerde, ülke genelinde, il ve ilçe genelinde ve okul genelinde olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacağı duyuruldu.

Bu yıl ilk kez uygulanacak olan ülke genelinde ortak yazılı sınavlar, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Sınavlar, Bakanlıkça hazırlanan çoktan seçmeli sorulardan oluşacak. Sorular, sınav günü okullara teslim edilecek ve sınavlar okulda öğretmenler tarafından yapılacak. Sınav sonrası öğrenci cevap kağıtları, il ölçme değerlendirme merkezlerine gönderilecek.

SINAV SONUÇLARI NE İŞE YARAYACAK?

MEB, ortak sınavlarla yeni bir sınav uygulaması getirmediğini, soruların Bakanlıkça ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapları esas alınarak hazırlandığını belirtti. Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar, okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak.

Ortak sınavların asıl amacı, öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak olacak. Bu nedenle, ortak sınavlarda öğrencilerin sıralanması, okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak. Ülke, il veya ilçe geneli ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak.

yazılı sınav

SINAVA GİREMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları yapılacak. Mazeret sınavları, il ölçme değerlendirme merkezleri tarafından belirlenen tarihlerde gerçekleştirilecek. Mazeret sınavlarına katılmak isteyen öğrencilerin, mazeretlerini belgelendirmeleri gerekecek.

SINAVLARA NASIL HAZIRLANMALI?

Ortak sınavlara hazırlanmak için öğrencilerin, ders kitaplarını, öğretmenlerinin verdiği çalışma kitaplarını ve ek kaynakları dikkatli bir şekilde incelemeleri öneriliyor. Ayrıca, öğrencilerin, önceki yıllarda yapılan sınavlara ait soru ve cevap anahtarlarını gözden geçirmeleri, eksik oldukları konu ve kazanımları belirleyerek telafi çalışmaları yapmaları tavsiye ediliyor.