Yargıtay 2. Hukuk Dairesi sosyal medya paylaşımlarını boşanma sebebi saydı
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir eşin TikTok hesabında aşırı makyajla tanımadığı erkeklerle video çekip yayınlamasını evlilik birliğini temelinden sarsan davranış olarak değerlendirerek boşanma sebebi saydı. Kararda Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesine atıf yapıldı (E: 2023/9834, K: 2024/7134).
Kararın gerekçesi ve hukuki değerlendirme
Daire, sosyal medya paylaşımlarının eşin saygınlığını, güven duygusunu ve sadakat yükümlülüğünü zedeleyebileceğine dikkat çekti. Kararda, üçüncü kişilerle aşırı samimi veya uygunsuz içerik paylaşımının sadakat yükümlülüğünün ihlali kapsamında değerlendirilebileceği ve bu tür davranışların diğer eş açısından evlilik birliğinin sürdürülmesini çekilmez hale getirmesi durumunda boşanma için haklı sebep oluşturacağı belirtildi.
Yargıtay ayrıca teknoloji çağında özel hayat ile kamusal alan arasındaki sınırların belirsizleştiğini, bunun aile ilişkilerine doğrudan yansıdığını ve sosyal medya paylaşımlarının artık yalnızca kişisel ifade aracı olmayıp hukuki sonuçlar doğurabilecek bir davranış biçimi haline geldiğini vurguladı.
Uzman görüşü
Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay kararına ilişkin açıklamasında dijital platformlarda yapılan paylaşımların mahkemelerde delil olarak kabul edildiğini belirtti. Tekışık, "Yargıtay’ın bu kararıyla birlikte, sosyal medya artık sadece bir paylaşım alanı değil, boşanma davalarında somut kanıt niteliği taşıyan bir unsur haline geldi" dedi.
Tekışık ayrıca, mahkemelerin dijital içerikleri delil olarak daha sık dikkate almasının bireylerin çevrim içi davranışlarında daha dikkatli olunması gerektiğini gösterdiğini ifade etti.
Özetle, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararı, sosyal medya paylaşımlarının aile hukukunda somut hukuki sonuçlar doğurabileceğini netleştirdi ve dijital platformlarda yapılan davranışların evlilik hukuku açısından bağımsız değerlendirmeye tabi tutulabileceğini ortaya koydu.
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ, EŞİN SOSYAL MEDYA HESABINDA AŞIRI MAKYAJLA TANIMADIĞI ERKEKLERLE VİDEO PAYLAŞMASINI, EVLİLİK BİRLİĞİNİ TEMELİNDEN SARSAN DAVRANIŞ OLARAK DEĞERLENDİRİP BOŞANMA SEBEBİ SAYDI.