Yargıtay bozdu: kelepçeli firariyi vuran polis yeniden ağır cezada yargılanıyor

Ünye'de kelepçeli firari Muhammet Güneş'in 2019'da başından vurulması davası, Yargıtay bozma kararı sonrası sanık polis S.S.'nin ağır cezada yeniden yargılanmasıyla sürüyor.

Yayın Tarihi: 17.06.2026 15:02
Güncelleme Tarihi: 17.06.2026 15:20

Yargıtay bozdu: kelepçeli firariyi vuran polis yeniden ağır cezada yargılanıyor

Yargıtay bozdu: kelepçeli firariyi vuran polis yeniden ağır cezada yargılanıyor

olayın seyri

Olay, 14 Ocak 2019 tarihinde Ordu'nun Ünye ilçesinde meydana geldi. Hakkında üç ayrı suçtan yakalama kararı bulunan ve cezaevinden firar ettiği belirtilen 27 yaşındaki Muhammet Güneş, polis ekipleri tarafından yakalanıp sağlık kontrolü için Ünye Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

İddialara göre Güneş, hastaneden çıkarıldığı sırada elleri kelepçeli halde polislerin elinden kaçarak Ünye-Ordu kara yoluna yöneldi. Yaşanan kovalamaca sırasında polis memuru S.S. tarafından ateş edilen tabancadan çıkan mermi Güneş'in başına isabet etti.

tedavi ve sakatlık durumu

Ağır yaralanan Muhammet Güneş, Ünye Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Samsun Ondokuz Mahallesi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edildi. Tedavi sürecinin ardından davaya ilişkin dosyada Güneş'in yüzde 100 malul kaldığı; konuşamadığı, tek başına yemek yiyemediği, tek başına yürüyemediği ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamadığı belirtildi.

ilk yargılama ve verilen cezalar

Ünye 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık polis memuru S.S. hakkında bilinçli taksirle nitelikli derecede yaralamaya sebebiyet verme suçundan 6 yıl 18 ay, "dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranma sonucu kaçmaya neden olma" suçundan ise 6 ay hapis cezası verildi. Polis memuru M.S. hakkında "dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranma sonucu kaçmaya neden olma" suçundan 5 ay hapis cezasına hükmedildi; polis memuru O.B. hakkında ise "görevi kötüye kullanma" suçundan beraat kararı verildi.

yargıtay bozma kararı ve yeniden yargılama

Dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, olayın oluş şekli itibarıyla silah kullanan sanık polis memurunun eyleminin "kasten öldürmeye teşebbüs" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle kararı bozdu. Bozma kararının ardından dava Ünye Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden açıldı ve S.S. hakkında dava sürüyor.

Duruşmada mağdur Muhammet Güneş, yakınları ve avukatı Kartal Akcan hazır bulundu. Sanık S.S., Samsun'da ikamet ettiğini belirterek duruşmaya SEGBİS ile katıldı ve mahkemeye ifade verdi.

Mahkeme heyeti, daha önce dinlenmeyen bir tanığın ifadesinin alınmasına karar vererek duruşmayı 7 Ekim 2026 tarihine erteledi.

mağdur ve aile açıklamaları

Duruşma çıkışında açıklama yapan avukat Kartal Akcan, müvekkilinin kelepçeli halde kaçtığını, yaklaşık 30-40 metre koştuktan sonra ateş edilerek başından vurulduğunu belirtti. Akcan, "Müvekkilim ömrünün sonuna kadar felçli yaşayacak durumda. Konuşamıyor, yemek yiyemiyor, güçlükle yürüyor ve tüm ihtiyaçları ailesi tarafından karşılanıyor" dedi.

Hanım Güneş, oğluna küçük bir çocuk gibi gece-gündüz bakmak zorunda olduğunu ve bakım sürecinin oldukça zor olduğunu ifade etti.

DURUŞMADA MAĞDUR MUHAMMET GÜNEŞ, ANNESİ HANIM GÜNEŞ VE AVUKATI KARTAL AKCAN HAZIR BULUNDU.

DURUŞMADA MAĞDUR MUHAMMET GÜNEŞ, ANNESİ HANIM GÜNEŞ VE AVUKATI KARTAL AKCAN HAZIR BULUNDU.

AVUKAT KARTAL AKCAN VE MAĞDURUN ANNESİ DURUŞMA ÇIKIŞI AÇIKLAMADA BULUNDU.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.