Yapay zekâ ile oluşturulan görüntüler soruşturmanın odağına girdi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, bir kişinin WhatsApp durumunda paylaştığı görsellerin incelemesi sonucu gözaltı işlemi gerçekleştirildi. Soruşturmaya ilişkin dosya numarası 2026/214389 olarak kaydedildi.
Soruşturmada tespit edilen paylaşımlar:
Soruşturma kapsamında, şüpheli Mehmet Ç. (53) hakkında, WhatsApp durumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Akın Gürlek ile birlikte çekilmiş gibi görünen fotoğraflar ile birlikte, yapay zekâ kullanılarak oluşturulduğu değerlendirilen kendi fotoğraflarını paylaştığı tespit edildi. İlgili paylaşımların kamu görevlileriyle ilişki bulunduğu ve bu kişiler nezdinde hatırı sayıldığı yönünde bir izlenim oluşturduğu değerlendirildi.
Gözaltı, adres ve soruşturmanın seyri:
Şüpheli, 23 Eylül tarihinde Keçiören ilçesindeki adresinde gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından mevcutlu şekilde adli mercilere sevk edilmesi bekleniyor. Soruşturma kapsamında zanlının Ankara doğumlu olduğu ve dört ayrı suç kaydı bulunduğu belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturmaya devam ediyor; paylaşımın yapay zekâ kaynaklı olup olmadığı, oluşturulan izlenimin kasıtlı şekilde güçlendirilip güçlendirilmediği gibi noktalar soruşturmanın odak maddelerini oluşturuyor.
ŞAHSIN PAYLAŞIMLARI