Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yapay zekâ telefonlarda uygulama çağının sonunu mu getirecek?

Uzmanlar, yapay zekânın telefonları ele geçirirken, uygulama çağının sonunu getirebileceğini açıkladı. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 29.02.2024 14:34
Güncelleme Tarihi: 29.02.2024 14:34

Yapay zekâ telefonlarda uygulama çağının sonunu mu getirecek?

Mobil Dünya Kongresi 2024'te birileri "yapay zekâ "dan bahsetmeden köşeyi dönemezsiniz. Bu sözcükler açılış konuşmalarında ve yuvarlak masa toplantılarında belli belirsiz kullanıldı, ancak bir şey netleşti: Yapay zekâ kesinlikle akıllı telefonlarımız için geliyor.

Mobil Dünya Kongresi’nde, (MWC) birçok şirket ve çip üreticisi jeneratif yapay zekâ araçlarının ceplerimize nasıl girebileceğini göstermek için bir araya geldi. Şimdi, endüstri yapay zekâ patlamasından yararlanmaya ve durgunlaşan mobil pazarı canlandırmaya çalışırken, telefon üreticileri yapay zekâ araçlarının telefonun kendisinde yerel olarak çalışmasını istiyor.

Uzmanlar, yapay zekâ patlamasının tam zamanı olduğunu söylüyor. Akıllı telefon satışları 2022 ve 2023 yılları arasında iki yıllık bir düşüş yaşansa da son zamanlarda bir toparlanma belirtileri var. Yine de, özellikle kullanıcılar telefonlarını yükseltmek için daha uzun süre bekledikleri için zorlu bir pazar olmaya devam ediyor ve yeni yapay zekâ özellikleri sektöre bir ivme kazandırma potansiyeline sahip.

Google Assistant ve Siri bir zamanlar bize akıllı telefonlarımızın daha çok kişisel konsiyerjler gibi davrandığı bir gelecek vaat etse de bu şimdiye kadar gerçekleşmedi.

yapay zeka

“NE KADAR AZ UYGULAMA, O KADAR İYİ TELEFON”

MWC'de, cihaz üreticileri bir kez daha bu fikirle oynuyor gibi görünüyor. Motorola gibi şirketler, görevleri planlamaktan, işe gidip gelirken trafiğin özellikle kötü olacağını bildiği için sizi alarmınızdan önce uyandırmaya kadar her şeyi yapabilen kişiselleştirilmiş yapay zekâ asistanları için konseptler gösterdi.

Motorola'nın MotoAI'si gibi bu konseptlerden bazıları tamamen yerel olarak çalışıyor. IDC analisti Francisco Jeronimo, yaptığı açıklamada, tamamen kişiselleştirilmiş yapay zekâlı akıllı telefon asistanlarının tüm bunların mantıksal son noktası olduğunu ve bu nedenle kişisel verilerin cihaz üzerinde tutulmasının çok önemli olacağını belirtti.

Jeronimo, "Samsung, Xiaomi ve diğerlerinin duyurdukları ileriye dönük bir adım, ancak gelecekte göreceğimiz, telefonun kullanımınıza uyum sağladığı gerçek bir dijital kişisel asistan olduğu akıllı telefon henüz değil" dedi.

Bazı uzmanlar, şimdiden bu geleceğin neye benzediğini hayal ediyor. Deutsche Telekom ve Brain.ai MWC'deydi ve bir yapay zekâ arayüzü için uygulamalardan tamamen vazgeçen bir akıllı telefonun demosunu yaptı. Uygulamaları kaydırmak ya da dokunmak yerine, kullanıcı belirli bir görev için sesli komutlar yazıyor ya da veriyor.

Jeronimo, uygulamaların sonunun geleceğine ilişkin yaptığı açıklamada, "Son 10 yılda her şey bize yardımcı olabilecek ne kadar çok uygulama olduğuyla ilgiliydi. Şimdi ise ne kadar az uygulama, o kadar iyi telefon” diye konuştu.