Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Yapay zekâ şirketlerine karşı telif hakkı ihlaline yönelik yasa tasarısı hazırlandı!

Yapay Zekâ Vakfı Model Şeffaflık Yasası, yapay zekâ modellerinin eğitim için telif hakkı verilerini kullanıp kullanmadığını netleştirmeyi amaçlıyor.

Yayın Tarihi: 23.12.2023 10:56
Güncelleme Tarihi: 23.12.2023 10:56

Yapay zekâ şirketlerine karşı telif hakkı ihlaline yönelik yasa tasarısı hazırlandı!

ABD’de iki milletvekili, telif hakkı sahiplerinin bilgilerinin alındığını bilmeleri için temel modellerin yaratıcılarının eğitim verilerinin kaynaklarını açıklamalarını gerektiren bir yasa tasarısı sundu. Yapay Zekâ Temel Modeli Şeffaflık Yasası, temsilciler tarafından sunuldu. Anna Eshoo (D-CA) ve Don Beyer (D-VA) - Federal Ticaret Komisyonu'nu (FTC), eğitim verilerinin şeffaflığını bildirmek için kurallar oluşturmak üzere Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) ile birlikte çalışmaya yönlendirecek.

Temel modelleri oluşturan şirketlerin eğitim verilerinin kaynaklarını ve çıkarım sürecinde verilerin nasıl tutulduğunu bildirmeleri, modelin sınırlamalarını veya risklerini, modelin NIST'in planlanan Yapay Zekâ Risk Yönetimi Çerçevesi ve oluşturulabilecek diğer federal standartlarla nasıl uyumlu olduğunu açıklamaları ve modeli eğitmek ve çalıştırmak için kullanılan hesaplama gücü hakkında bilgi vermeleri gerekecek.

Tasarı ayrıca, yapay zekâ geliştiricilerinin, tıbbi veya sağlıkla ilgili sorular, biyolojik sentez, siber güvenlik, seçimler, polislik, finansal kredi kararları, eğitim, istihdam kararları, kamu hizmetleri ve çocuklar gibi savunmasız nüfuslar hakkında yanlış veya zararlı bilgiler sağlamasını önlemek için verileri bildirmeleri gerektiğini söylüyor.

yapay zeka

TELİF HAKKI DAVALARINDA ARTIŞ

Yapay zekâ şirketlerine karşı telif hakkı ihlali iddiasıyla çeşitli davalar açıldığı için tasarı, telif hakkı konusunda eğitim verilerinin şeffaflığının önemine dikkat çekiyor. Özellikle sanatçıların Stability AI, Midjourney ve Deviant Art'a karşı açtığı davadan (VentureBeat'e göre Ekim ayında büyük ölçüde reddedildi) ve Getty Images'in Stability AI'ya karşı şikayetinden söz ediyor.

Tasarıda, "Yapay zekâya kamusal erişimin artmasıyla birlikte, telif hakkı ihlali ile ilgili davalarda ve kamuoyu endişelerinde bir artış oldu. Temel modellerin kamusal kullanımı, kamuoyuna yanlış, kesin olmayan veya önyargılı bilgilerin sunulduğu sayısız örneğe yol açmıştır” deniyor.

Tasarının bir komiteye havale edilmesi ve görüşülmesi gerekiyor ve bunun yoğun seçim kampanyası sezonu başlamadan önce gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil.