yapay zekâ çağında insan dokunuşuna ihtiyaç duyan meslek: dil ve konuşma terapistliği

Yapay zekânın yükseldiği dönemde dil ve konuşma terapistlerine talep artıyor; bireysel yaklaşım ve empati, tedavide belirleyici rol oynuyor.

Yayın Tarihi: 07.08.2026 10:37
Güncelleme Tarihi: 07.08.2026 10:37

yapay zekâ çağında insan dokunuşuna ihtiyaç duyan meslek: dil ve konuşma terapistliği

insan merkezli terapinin önemi:

Teknolojinin ve yapay zekânın sağlık hizmetlerine sağladığı katkılar artarken, iletişim güçlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde insan etkileşiminin rolü daha görünür hale geliyor. Bahçeşehir Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisti Dr. Öğr. Üyesi Seda Eyilikeder Tekin, yapay zekânın veri analizinde ve materyal geliştirmede yol gösterici olabileceğini ancak terapistin yerini alamayacağını vurguluyor. Terapistin bireysel yaklaşımı, özellikle çocuklar, inme geçirenler ve nörolojik rahatsızlıklar yaşayan hastalar için tedavinin temelini oluşturuyor.

teknoloji destekli ama insan merkezli bir alan:

Eyilikeder Tekin, "Bir çocuğun terapideki bireysel farklılıklarını anlamak, kekemeliği olan bir gencin kaygısını yönetmek ya da inme geçirmiş bir bireyin iletişim motivasyonunu yeniden oluşturmak algoritmayla çözülemez" diyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği gibi, teknolojinin amacı sağlık çalışanlarını güçlendirmek; insanın yerini almak değil. Bu nedenle Dil ve Konuşma Terapistliği, teknolojiyi kullanan ama özünde insana dayanan güvenli bir liman niteliğinde görülüyor.

istihdam verileri ve çalışma alanları:

TÜİK verilerine göre Dil ve Konuşma Terapisi lisans programları arasında %89.3 ile yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip alanlardan biri. Mezunların ilk işe yerleşme süresi ortalama 2,4 ay olarak ölçülürken, genel ortalama 14,2 ay seviyesinde. Bu göstergeler alandaki uzman ihtiyacını net biçimde ortaya koyuyor. Dil ve Konuşma Terapistleri; devlet ve özel hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, Sağlık Bakanlığına bağlı Özel Sağlık Hizmet Birimleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel merkezler, rehberlik araştırma merkezleri ve üniversitelerin uygulama/araştırma merkezlerinde istihdam edilebiliyor.

mezun ve öğrenci deneyimleri:

Bahçeşehir Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü mezunlarından Beyza Uzun, tam burslu eğitimini onur derecesiyle tamamladığını ve mezuniyet sonrası gelecek kaygısı taşımadığını belirtiyor. Uzun, bölümün sosyal ve duygusal yönüne vurgu yaparak çift anadal imkânıyla Beslenme ve Diyetetik eğitimi almasının mesleğine bütüncül bir bakış kazandırdığını söylüyor. Şimdi yüksek lisansla mesleki gelişimini sürdürmeyi planlıyor.

Öğrenci Beyza Gür ise mesleği seçmesinde, doğumundan itibaren ağır sağlık sorunları olan kardeşinin tedavi sürecinin belirleyici olduğunu anlatıyor. Kardeşinin terapi seanslarına katıldıkça küçük ilerlemelerin bir aile için ne kadar büyük anlam taşıdığını gördüğünü ve bunun kendisine derin bir empati kazandırdığını ifade ediyor. Hastane stajlarının erken dönemde başlaması ve uygulamalı eğitimin mesleki bağlılığını güçlendirdiğini vurguluyor.

Görünen o ki, yapay zekâ destekli çözümler sağlık hizmetlerinde yaygınlaşırken, insan ilişkisi, empati ve bireysel değerlendirme gerektiren meslekler —özellikle Dil ve Konuşma Terapistliği— gelecekte de önemli ve talep gören meslek grupları arasında kalmaya devam edecek.

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTLERİNE DUYULAN İHTİYAÇ HER GEÇEN YIL ARTIYOR.

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTLERİNE DUYULAN İHTİYAÇ HER GEÇEN YIL ARTIYOR.

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.