Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın emniyet yollarını güçlendiriyor
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadelede kritik öneme sahip yangın emniyet yolu ve şeritlerinin yapım, bakım ve temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2026 yılı programı kapsamında yeni yolların yapımı devam ederken, mevcut yolların bakım ve yol kenarı temizlik çalışmaları da tamamlanıyor.
Mevcut durum ve planlanan yatırımlar
Sorumluluk alanı olan Muğla ve Aydın illerinde toplam 1.865 kilometre yangın emniyet şeridi bulunuyor. 2026 yılı yatırım programı kapsamında 157 kilometre yeni yangın emniyet yolu yapılması planlanırken, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarındaki Bördübet, Karacasöğüt ve Datça Emecik bölgelerinde 17 kilometrelik yeni orman yolu yapımı tamamlandı.
Bakım, temizlik ve müdahale düzenlemeleri
Yangın emniyet şeritleri, muhtemel orman yangınlarında kara ekiplerinin güvenli müdahale hatları oluşturmasına ve yangının ilerlemesini durdurmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda her yıl yangın sezonu öncesinde şeritlerde bakım ve temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Şeritlerdeki yanıcı maddeler temizlenerek arazözler ve iş makinelerinin bölgeye hızlı ve güvenli ulaşımı için gerekli düzenlemeler yapılıyor.
Yol yapım ve bakım çalışmalarının yanı sıra yol kenarı temizlikleri ile YARDOP çalışmaları da sürdürülüyor. Bölge ekipleri tarafından 2026 yılında 1.029 kilometre yol kenarı temizliği gerçekleştirildi. Yerleşim alanları ile ormanlık alanlar arasında koruyucu hat oluşturmayı amaçlayan YARDOP Projesi kapsamında da çalışmalar devam ediyor; Muğla Orman Bölge Müdürlüğü 2026 programında 100 kilometrelik YARDOP çalışması gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Yerel değerlendirme
Marmaris Çetibeli Muhtarı Hüsamettin Yiğit, mahallede gerçekleştirilen orman yangın şeridi çalışması sayesinde muhtemel bir orman yangınında açılan şeridin yangının mahalleye sıçramasını engellediğini belirtti. Yiğit, 'Orman yollarının köylü için çok büyük önemi vardır. Yangınların önlenmesi için önce yol lazım. Orman teşkilatından, şeritlerin temizlenmesinden, var olan yolların genişletilmesinden ve yapılan hizmetlerden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca en son yapılan YARDOP projesi orman ile mahalleyi birbirinden ayırmıştır. Mahalleden çıkacak bir tehlike ormana sıçramayacak, ormandan gelen tehlike de köye sıçramayacaktır,' dedi.
Yetkililer, yangın sezonu öncesinde yürütülen bu çalışmaların yangınlara daha hızlı ve etkin müdahaleyi mümkün kıldığını, ormanların korunması ile can ve mal güvenliğinin sağlanmasına önemli katkı sunduğunu vurguladı.
Yangın şerit yolu uzunluğu 2 bin kilometreye çıkıyor