Dünya Düzeni ve Türkiye programında savunma sanayii ve bölgesel riskler konuşuldu
Kastamonu Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Dünya Düzeni ve Türkiye' programında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, gençlerle sohbet etmeyi kıymetli bulduğunu belirtti ve küresel dengelerdeki değişimleri değerlendirdi.
Küresel değişim ve bölgesel belirsizlik
Yalçın, dünyanın hızlı bir dönüşüm içinde olduğunu vurguladı. ABD'nin Gazze ve Ukrayna konularındaki tutumundaki değişikliklere işaret ederek, geçmişteki net ittifak ilişkilerinin artık eskisi kadar güvenilir olmayabileceğini söyledi. Yalçın'a göre bu yeni düzende 'kimsenin kimseyle dostluk ilişkilerinin garanti altında olmadığı bir dünya' söz konusu.
Türkiye'nin çevresine bakıldığında sınır komşularının büyük bölümünün ya savaş halinde, ya iç karışıklık içinde ya da savaşa hazırlık halinde olduğuna dikkat çeken Yalçın, bunun önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliği derinleştirdiğini belirtti.
Terörle mücadele, teknoloji ve savunma sanayii
Terörle mücadelede teknolojinin rolüne değinen Yalçın, 1990'lı yıllarda Türkiye'nin birçok askeri teçhizatı üretme kapasitesinden yoksun olduğunu söyledi. NATO müttefiklerinden temin edilen silah ve sistemlerin tedarik kısıtlarına tabi olunduğunu hatırlattı.
Yalçın, yerli imkanlarla İHA ve SİHA üretimine yönelmenin arkasındaki gerekçeyi şu şekilde özetledi: 'Biz bu mücadeleyi sürdürebilmek için batılı dostlarımızdan İHA'lar ve SİHA'lar istedik. Ne oldu? Satmadılar. Sonra biz çıktık. Ülkede kendi İHA'mızı ve SİHA'mızı yapmaya başladık.'
2016 yılı itibariyle elimizde bir tane İHA bulunduğunu, 2016'dan itibaren geçen 8 yıl içinde dünyanın en büyük İHA-SİHA ihracatçıları arasında üçüncü sıraya ulaşıldığını belirten Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Herhangi bir şekilde kendi sınırlarının içerisindeki terör örgütüyle bile mücadele veremeyen çünkü kendi silahını bile üretemeyen bir Türkiye vardı. Bugün dünyaya İHA-SİHA satan bir Türkiye var.'
'Türkiye Yüzyılı' ve gençlere mesaj
Yalçın, 'Türkiye Yüzyılı'nın Türkiye'yi ayağa kaldırma mücadelesi olduğunu' söyleyerek gençlere bazı tavsiyelerde bulundu. Gençlerle kurulan doğrudan iletişimi ve bu kuşağın ülkenin geleceğindeki önemini vurguladı.
Programa AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu ve öğrenciler katıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Kastamonu Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Dünya Düzeni ve Türkiye" programına katılarak konuşma yaptı.