Yahya Kaptan, şehadetinin 106. yılında Dilovası’nda anıldı
Anma programı ve organizasyon
Anma, Dilovası Belediyesi tarafından Ercan Dalkılıç Kültür Merkezinde düzenlendi. Programda Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi ve Yahya Kaptan’ın hatırasına karanfiller bırakıldı. Törenin sonunda katılımcılara helva ikramında bulunuldu.
Katılımcılar
Programa katılanlar arasında Vali Yardımcıları Nuri Özdel ve Mustafa Özkaynak, Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay, Dilovası Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu, kurum müdürleri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar yer aldı.
Konuşmalar ve anma içeriği
Tarihçi-yazar İsmail Kahraman program sırasında Yahya Kaptan’ın hayatı ve Milli Mücadele yıllarında gösterdiği mücadeleye ilişkin bilgi verdi. Kahraman’ın sunumu, katılımcılara Yahya Kaptan’ın kişisel fedakârlıkları ve dönemin koşulları hakkında tarihsel çerçeve sundu.
Dilovası Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu konuşmasında Yahya Kaptan’ın Kuva-yı Milliye ruhunun bu topraklardaki en önemli temsilcilerinden biri olduğunu vurguladı. Ömeroğlu, Yahya Kaptan’ın işgal yıllarında kişisel çıkar gözetmeksizin milletinin bağımsızlığı için mücadele ettiğini ve vatan sevgisini canıyla ispat ettiğini belirterek, onun esareti kabul etmeyen bir iradenin, cesaretin ve fedakârlığın simgesi olduğunu ifade etti. Ömeroğlu ayrıca Yahya Kaptan’ın 8 Ocak 1920 tarihinde Tavşancılda hain bir saldırı sonucu şehit edildiğini hatırlattı ve bu mücadelenin Cumhuriyetin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı.
Dilovası Kaymakamı Dr. Metin Kubilay ise verilen mücadelenin yalnızca belirli bir dönemi değil, milletin bağımsızlık ruhunu temsil ettiğini belirtti. Kubilay, bu topraklarda özgürce yaşanmasının, Yahya Kaptan gibi vatanı uğruna canını feda eden kahramanlara borçlu olunduğunu söyledi ve onların anılmasının, anlaşılmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının ortak bir sorumluluk olduğunu ifade etti.
Kapanış
Anma programı, dua, çiçek sunumu ve vatandaşlara yapılan helva ikramıyla sona erdi. Tören, yerel yönetim ve katılımcıların ortak saygı duruşu ile Yahya Kaptan’ın hatırasını canlı tutma çabasını ortaya koydu.
MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI YAHYA KAPTAN, ŞEHADETİNİN 106. YIL DÖNÜMÜNDE DİLOVASI'NDA DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI.