Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

X, dezenformasyon yasasını çiğneme ihtimali nedeniyle AB tarafından soruşturulacak!

Elon Musk'ın X'i, büyük teknoloji platformlarında yasa dışı içerik, reklam ve dezenformasyonla ilgili yasaları ihlal ettiği iddiasıyla AB Komisyonu tarafından soruşturulacak.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 10:17
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 10:17

X, dezenformasyon yasasını çiğneme ihtimali nedeniyle AB tarafından soruşturulacak!

AB, pazartesi günü "X'in risk yönetimi, içerik moderasyonu, karanlık modeller, reklam şeffaflığı ve araştırmacılar için veri erişimi ile bağlantılı alanlarda Dijital Hizmetler Yasasını (DSA) ihlal edip etmediğini değerlendirmek üzere" "resmi işlemler" başlattığını duyurdu.

AB Komisyonu'nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, web sitesindeki duyuruya ek olarak, soruşturmanın açılışıyla ilgili olarak X adresinde de bir paylaşımda bulundu.

elon musk

İŞTE AB'NİN X'TE İNCELEYECEĞİ ŞEY

AB duyurusuna göre, X'e yönelik soruşturma birkaç özel alana odaklanacak.

AB soruşturması "AB'de yasadışı içeriğin yayılmasını" ve X'in bu içerikle başa çıkmak için hangi içerik denetleme önlemlerini aldığını inceleyecek. Bu muhtemelen yanlış bilgilendirmenin yanı sıra X'teki içerikle ilgili nefret söylemi sorunlarını ve şirketin bildirildiğinde bu tür içeriğe nasıl yanıt verdiğini kapsayacak.

Soruşturma aynı zamanda X'in "platformdaki bilgi manipülasyonuyla mücadele" için aldığı önlemleri de inceleyecek. AB özellikle X'in "Topluluk Notları" sisteminin, yani platformun kitle kaynaklı doğruluk kontrol özelliğinin etkinliğini inceleyeceğini belirtiyor.

Duyuruda ayrıca, AB'nin işlemlerin bir parçası olarak, araştırmacıların X'teki verilere erişebilmelerini içeren "eksiklikler" gibi X'in şeffaflık sorunlarını inceleyeceği belirtiliyor. Mashable daha önce şirketin Musk yönetimindeki API fiyatlandırma değişikliklerini ve bunun platformda çalışma yapma yeteneğini nasıl büyük ölçüde azalttığını bildirmişti.

Ayrıca AB, X'in reklam havuzunu çevreleyen şeffaflığın yanı sıra "kullanıcı arayüzünün aldatıcı tasarımını" da inceleyecek. AB özellikle doğrulama onay işaretlerinden, diğer adıyla mavi çeklerden ve bunların X'in ücretli abonelik hizmetiyle nasıl bağlantılı olduğundan bahsediyor. Musk'ın herkesin aylık 8 dolarlık bir abonelikle mavi çek "satın almasına" olanak tanıyan değişikliklerinin platformda kafa karışıklığına yol açıp açmadığı araştırılacak zira bu rozetler başlangıçta kayda değer bir kullanıcının gerçekten de iddia ettiği kişi olduğunu doğrulamak için kullanılıyordu.