DOLAR
42,72 -0,04%
EURO
50,21 -0,03%
ALTIN
5.947,5 0,22%
BITCOIN
3.611.405,7 1,81%

Washington'daki Uçak Kazasında Helikopterin Onaylanan Rotanın Dışına Çıktığı İddiası

Washington'da Ronald Reagan Havalimanı yakınlarında meydana gelen uçak kazasında helikopterin rotadan saptığı öne sürüldü.

Yayın Tarihi: 31.01.2025 11:00
Güncelleme Tarihi: 31.01.2025 11:00

Washington'daki Uçak Kazasında Helikopterin Onaylanan Rotanın Dışına Çıktığı İddiası

Washington'da Ronald Reagan Havalimanı yakınlarında meydana gelen feci uçak kazasında, 67 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. The New York Times gazetesinin haberine göre, olay, 30 Ocak'ta 60 yolcu ve 4 mürettebatı taşıyan bir yolcu uçağı ile 3 askeri personelin bulunduğu bir helikopterin havada çarpışması sonucu gerçekleşti.

Federal Havacılık İdaresinin (FAA) hazırladığı ilk rapor ve uçuş kayıtları doğrultusunda, helikopterin onaylanan rotanın dışına çıktığı iddia edildi. İsimleri açıklanmayan kaynaklar, helikopterin belirlenen irtifadan daha yüksekte uçtuğunu ve bu nedenle yolcu uçağının pilotunun helikopteri görememiş olabileceğini belirtti.

Havalimanında trafiğin azaldığı 21.30 sonrasında, uçakların inişiyle ilgili görevlerin tek bir kişi tarafından icra edilebildiği belirtildi. Ancak, kaza günü yerel saatle 21.30'dan önce bu görevlerin tek bir kontrolör tarafından yürütülmesi, risk oluşturmuş olabilir. Kaza, 21.00 sularında meydana geldi.

Kaynaklar, hava trafiğini kontrol eden personel sayısının azlığının ve yoğun mesailerin çalışanları yorgun düşürebileceğini ifade etti. FAA'nın ön raporunda, "Kontrolcülerin dikkatinin dağılması için sıra dışı faktörler yoktu ancak personelin, günün saati ve trafiğine göre normalden düşük olduğu" bilgisi paylaşıldı.

Pilotlar, hava trafiği nedeniyle akşam saatlerinde meydana gelen olası "karşılaşmalardan" endişe duyuyordu. Uçuş takibi yapan sitelerde kazadan bir gün önce, Ronald Reagan Havalimanı'na farklı bir uçağın inişinin askeri helikopter nedeniyle geciktiği görüldü.

United Airlines'dan emekli pilot Ross Aimer, "Bu, beklenen bir felaketti" diyerek, sistemdeki aşırı yüklenmenin böyle bir kazaya yol açabileceğini vurguladı.

Associated Press tarafından aktarılan bilgilere göre, kaza öncesinde kule, helikoptere yolcu uçağını görüp görmediğini sordu. Helikopterin pilotu, çarpışmadan hemen önce uçağı gördüğünü belirtmiş, kule de helikoptere uçağın arkasından geçmesi talimatını vermişti. Ancak, helikopter pilotundan yanıt gelmeden kaza meydana geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, basın brifinginde sistemin yetersizliğine dikkat çekerek, kule uyarılarının çok geç yapıldığını ifade etti. Trump, "Bazı uyarılar yapıldı ama bunlar çok çok geç yapıldı. Neredeyse kazadan birkaç saniye önce verilmiş gibiydi" dedi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı