Wadephul: Fransa ve İngiltere ile E3 Formatında Rusya-Ukrayna Müzakerelerini Yeniden Başlatma Girişimi
Almanya, Avrupa düzeyinde daha etkin bir rol üstlenmeye hazırlık sinyali verdi; Kremlin görüşmelere açık olduğunu bildirdi
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmeye yönelik müzakerelerde Fransa ve İngiltere ile yeni bir girişimde bulunmak istediklerini açıkladı. Wadephul, "Önümüzdeki haftalarda ve aylarda Fransa ve İngiltere ile E3 formatında müzakereleri yeniden başlatmak için yeni bir girişimde bulunmak istiyoruz" dedi.
Wadephul, Alman basınına verdiği demeçte Avrupa'nın bu konuda "daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazır" olduğunu ve sürecin ABD ve Ukrayna ile yürütülen temaslarla eşgüdümlü olduğunu belirtti. Bakan, atılacak adımın koordinasyon gerektirdiğini vurgulayarak AB üyesi ülkelerin inisiyatifi güçlendirme niyetini tekrar etti.
Alman medya organlarında yer alan değerlendirmelerde, Avrupa'nın yeni bir müzakere adımı atma isteğinin arka planında Washington'un Rusya-Ukrayna görüşmelerinden ziyade İran konusuna odaklanmasının bulunduğuna işaret edildi. Haberlerde, Avrupa ülkelerinin Ukrayna savaşında daha etkin bir rol üstlenme hedefiyle bu girişimi planladığı ifade edildi.
Rusya cephesinden gelen yorumlarda ise sürece temkinli bir açıklama yapıldı. Kremlin kaynaklı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Avrupalılar da dahil olmak üzere herkesle müzakereye hazır" olduğu bildirildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, "Rusya, Avrupa ile diyaloğa açık. Avrupalılar diyaloğa hazır olduklarında biz de hazır olacağız. Avrupalıların sergilediği pozisyon nedeniyle temasları başlatan biz olmayacağız" ifadelerini kullandı.
Wadephul'un gündeme getirdiği E3 formatı, Fransa, İngiltere ve Almanya'yı kapsıyor ve bölgesel diplomasi çabalarında bu üç ülkenin birlikte hareket etme niyetini simgeliyor. Haberde ayrıca, ABD arabuluculuğunda sürdürülen görüşmelerde Şubat ayından bu yana ilerleme sağlanamadığı; bunun da Avrupa'da yeni inisiyatif arayışlarını tetiklediği belirtildi.
Bu adımın nasıl teşkilatlanacağı, hangi somut tekliflerin sunulacağı ve Ukrayna ile ABD'nin bu girişime nasıl yaklaşacağı önümüzdeki haftalarda netleşecek. Avrupa kaynaklı atılacak yeni diplomatik adımlar, sürece yeni bir ivme kazandırma hedefi taşıyor.
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI JOHANN WADEPHUL, RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI’NI SONA ERDİRMEK AMACIYLA YÜRÜTÜLEN MÜZAKERELERDE FRANSA VE İNGİLTERE İLE YENİ BİR GİRİŞİMDE BULUNMAK İSTEDİKLERİNİ DUYURARAK, "ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA VE AYLARDA FRANSA VE İNGİLTERE İLE E3 FORMATINDA MÜZAKERELERİ YENİDEN BAŞLATMAK İÇİN YENİ BİR GİRİŞİMDE BULUNMAK İSTİYORUZ" DEDİ.