vucic istifasını açıkladı
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Cumhurbaşkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında görevinden istifa ettiğini ve istifa belgesini imzaladığını duyurdu. Vucic, istifanın ardından yetkilerin yarın sabah Meclis Başkanı Ana Brnabic tarafından devralınacağını belirtti. Basın toplantısında ayrıca anayasa ve yasalar gereği cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun Aralık ayı sonuna kadar tamamlanması gerektiğini vurguladı.
istifa gerekçesi ve döneme dair değerlendirmesi:
Vucic konuşmasında görev süresi boyunca yaşanan zorluklara ve elde edilen ilerlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son dört buçuk yılda Avrupa toplantılarında sık sık Rusya’ya karşı yaptırım uygulamama gerekçesiyle sorgulandığını, Ruslarla görüşmelerin de siyasi ve ekonomik boyutlarda zor geçtiğini ifade etti. NIS gibi stratejik varlıklar üzerinden yaşanan tartışmaların Sırbistan için zarar veren sonuçlar doğurduğunu, bu süreçlerin yönetiminin kolay olmadığını söyledi.
Ayrıca nüfus tartışmalarına değinen Vucic, düşük doğum oranları ve dış göç nedeniyle nüfusun 500 bin azaldığını; buna karşın 2012’ye kıyasla kayıtlı çalışan sayısının 500 bin fazla olduğunu belirtti. Bu verileri, ülkenin demografik ve ekonomik dengesine işaret eden önemli bir değerlendirme olarak sundu.
af kararı ve eğitim eleştirisi:
Vucic, görev süresindeki en problemli alanlardan birinin eğitim olduğunu söyleyerek, yükseköğretimde yaşanan aksaklıkları ve muhalif boykotların etkilerini eleştirdi. “Hepimiz sorumsuz davrandık” ifadelerini kullanarak iktidar ve muhalefetin çeşitli sorumluluklarını işaret etti. Ayrıca görev süresi boyunca, 23’ü iktidar aleyhindeki protestolarla bağlantılı olmak üzere toplam 49 kişi için af kararı aldığını açıkladı.
sokağın tepkisi ve siyasi takvim:
Vucic’in istifasını öncesinde Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan kalabalık ellerinde Sırbistan bayraklarıyla Vucic lehine sloganlar attı. Kısa bir konuşma yapan Vucic, bunun binadaki son akşamı olduğunu ve yarından itibaren “onlardan biri” olacağını söyledi.
İstifa, Vucic’in 9 Eylül’de parlamento feshi kararının ardından ilan edildi. Vucic parlamentoyu feshetmiş ve ülkeyi erken genel seçimlere götürme kararı almıştı; seçim tarihi 25 Ekim olarak belirlendi. Vucic şimdi bu seçimlerde, kurucuları arasında yer aldığı Sırp İlerleme Partisi (SNS) ve koalisyon ortaklarının desteklediği “Birleşik Sırbistan” seçim listesinin başbakan adayı olarak yarışacak.
protestoların gölgesi:
Vucic’in 12 yıldır sürdürdüğü iktidar dönemi, özellikle 2024 yılı Kasım ayında Novi Sad’daki tren istasyonu sundurmasının çökmesi sonucu 16 kişinin hayatını kaybetmesiyle başlayan yolsuzluğa karşı protestoların gölgesinde geçti. Öğrencilerin öncülük ettiği iki yıldır devam eden gösteriler ve kamuoyundaki tepkiler, erken seçim kararının alınmasında önemli bir etken olarak değerlendiriliyor.
İstifa kararı, yürütme organında kısa vadeli bir yetki devri ve ardından cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla siyasi takvimi hızlandırıyor. Vucic’in başbakanlık cepheye geçmesi, hem iktidar hem muhalefet için yeni stratejik hesaplamalar gerektirecek. Önümüzdeki haftalar, seçim kampanyalarının şekillenmesi ve seçmen tepkisinin ölçülmesi açısından kritik olacak.
Vucic’in görevden ayrılışı ve planlanan seçim süreci, Sırbistan siyasetinin önümüzdeki dönemde hangi eksende ilerleyeceğine dair önemli bir kırılma noktası olarak görülüyor. Kamuoyu tepkileri, af kararının yankıları ve eğitim alanındaki eleştiriler, seçim gündeminin ana unsurları olarak öne çıkacak.
SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI ALEKSANDAR VUCİC, 25 EKİM'DE YAPILACAK ERKEN GENEL SEÇİM ÖNCESİNDE GÖREVİNDEN İSTİFA EDEREK, GÖREVİ YARIN MECLİS BAŞKANI ANA BRNABİC'E DEVREDECEĞİNİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN İLK TURUNUN ARALIK AYI SONUNA KADAR YAPILMASI GEREKTİĞİNİ AÇIKLADI.