DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.847.994,4 -0,05%

Von der Leyen: Kiev'deki AB Delegasyonu'na saldırının ardından Rusya'ya azami baskı sürüyor; 19. yaptırım paketi yolda

Von der Leyen, Kiev'deki AB Delegasyonu'na yönelik saldırının ardından Rusya'ya 'azami baskı' uygulanacağını ve '19. sert yaptırım paketi'nin yakında açıklanacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 28.08.2025 13:55
Güncelleme Tarihi: 28.08.2025 13:55

Von der Leyen: Kiev'deki AB Delegasyonu'na saldırının ardından Rusya'ya azami baskı sürüyor; 19. yaptırım paketi yolda

Von der Leyen: Kiev'deki AB Delegasyonu'na saldırının ardından Rusya'ya azami baskı sürüyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev'deki AB Delegasyonu binasının hasar görmesinin ardından Moskova'ya karşı yürütülen baskının devam edeceğini açıkladı. Von der Leyen, saldırının şiddeti ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saldırının ayrıntıları ve etkileri

Von der Leyen, Kiev'deki AB Delegasyonu binasının Rusya'nın düzenlediği hava saldırısında hasar aldığını; bunun Temmuz'dan bu yana başkente yönelik 'en ölümcül dron ve füze saldırısı' olduğunu belirtti. Binanın hasar almasından dolayı çok öfkeli olduğunu ifade etti.

Von der Leyen, Delegasyon'da görevli Büyükelçi Yardımcısı'yla görüştüğünü ve personelden yaralanan olmadığı bilgisini aldığını, iki füzenin 20 saniye içinde Delegasyon'un 50 metre uzağına düştüğünü aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise saldırıda 3'ü çocuk, 14 kişinin hayatını kaybettiğini ve onlarca kişinin yaralandığını açıklamıştı.

AB'nin yanıtı: Yaptırımlar ve varlıkların kullanımı

Von der Leyen, saldırının Rusya'nın Ukrayna'yı terörize etmek için hiçbir şeyden çekinmeyeceğini gösterdiğini savunarak, 'Bu nedenle Rusya'ya azami baskı uygulamayı sürdürüyoruz. Bu, yaptırım rejimimizi sıkılaştırmak anlamına geliyor. Yakında 19. sert yaptırım paketini açıklayacağız. Buna paralel olarak, Ukrayna'nın savunmasına ve yeniden inşasına katkıda bulunmak için Rusya'nın dondurulmuş varlıklarına ilişkin çalışmaları ilerletiyoruz.' dedi.

Dayanışma ve ziyaretler

Von der Leyen, Ukrayna için 'komşumuz, ortağımız, dostumuz ve gelecekteki üyemiz' tanımlamasını kullandı ve Birliğin Rusya ve Belarus'la sınırlarını güçlendiren ve koruyan 7 üye ülkeyi ziyaret edeceğini belirtti. Ziyaretin amacının AB'nin bu ülkelerle dayanışma içinde olduğunu göstermek olduğu ifade edildi.

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos da saldırıyı kınayarak Kiev'deki AB Delegasyon binasının hasar gördüğünü duyurmuştu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı