Volodin, Pyongyang'da Kim Jong-un'a Kursk'teki destek için teşekkür etti
Duma Başkanı'nın ziyareti ve Moskova-Pyongyang ilişkisinin işaretleri
Tass haber ajansına göre, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Kuzey Kore Parlamentosu'nun daveti üzerine başkent Pyongyang'a resmi ziyarette bulundu.
Ziyaret kapsamında Kim Jong-un ile görüşen Volodin'in, Ukrayna ordusunun 2024'te girdiği Kursk bölgesinde 'Neonazilere karşı savaşta' Kuzey Kore'nin verdiği destek için Kim'e teşekkür ettiği belirtildi.
Ayrıca Volodin'in, Kore Yarımadası'nın 1945'te Japonya'nın işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünün kutlandığı Kurtuluş Günü münasebetiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Kim'e tebrik mesajı ilettiği aktarıldı.
Haberde, Putin ile Kim'in 12 Ağustos tarihinde telefonda ikili ilişkileri ele aldığı; iki liderin, Rusya ile Kuzey Kore arasında Haziran 2024'te imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması doğrultusunda işbirliğini geliştirme taahhüdünü teyit ettikleri hatırlatıldı.
Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) tarafından nisan ayında yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da savaşmak üzere Rusya'ya 15 binden fazla asker gönderdiği; bunlardan yaklaşık 600'ünün öldüğü ve yaklaşık 4 bin civarındaki askerin yaralandığı bildirildi.
Volodin'in ziyareti ve iletilen mesajlar, Moskova ile Pyongyang arasındaki siyasi yakınlaşmanın ve karşılıklı diplomatik temasların güncel bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.