DOLAR
42,8 -0,19%
EURO
50,17 -0,11%
ALTIN
5.949,66 0,15%
BITCOIN
3.657.687,75 -0,77%

Viyana'da yüzlerce kişi 'barış, tarafsızlık ve egemen bir Avusturya için' gösteri düzenledi

Viyana'da yüzlerce kişi Avusturya hükümetini tarafsızlıktan sapmakla suçlayarak protesto etti; AP milletvekili Lubos Blaha AB politikalarını eleştirdi.

Yayın Tarihi: 18.10.2025 18:09
Güncelleme Tarihi: 18.10.2025 18:09

Viyana'da yüzlerce kişi 'barış, tarafsızlık ve egemen bir Avusturya için' gösteri düzenledi

Viyana'da "barış, tarafsızlık ve egemen bir Avusturya için" gösterisi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yüzlerce kişi, "barış, tarafsızlık ve egemen bir Avusturya için" düzenlenen gösteride bir araya geldi. Göstericiler, hükümetin uluslararası çatışmalara yönelik tutumunu eleştirerek Avusturya'nın tarafsızlık ilkesine uyulmasını talep etti. Eylem, Christian Broda Platz Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Gösterinin talepleri ve öne çıkan sloganlar

Birçok sivil toplum kuruluşunun ortak çağrısıyla düzenlenen gösteride, katılımcılar hükümetin çatışma bölgelerine silah sevkiyatına devam ettiğini ve İsrail'i destekleyerek Gazze'de yaşananlara göz yumduğunu savundu. Katılımcılar arasında Avusturya ve Filistin bayrakları taşındı; sıkça atılan sloganlar arasında "Özgürlük, barış, tarafsızlık" ve "Filistin için özgürlük" yer aldı. Bazı pankartlarda ise "Nehirden denize özgür Filistin" ve "Barış ve tarafsızlığımız için" ifadeleri görüldü.

Göstericiler ayrıca Avusturya'nın European Sky Shield (Avrupa Gökyüzü Kalkanı) girişimine destek vermesinin, ülkenin tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu belirterek hükümeti savaş hazırlıkları yapmak yerine tarafsızlığını korumaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu'ndan Lubos Blaha'nın konuşması

Avrupa Parlamentosu'ndan Slovak milletvekili Lubos Blaha, gösteride yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'nin silahlanma eğilimini ve Batı'nın Gazze politikalarını sert biçimde eleştirdi. Blaha, konuşmasında şunları söyledi: "Rusya'ya yaptırım uyguluyoruz, ancak Avrupa Birliği Gazze'deki soykırıma göz yumuyor ve işte asıl suç budur. Bu bir savaş suçudur. (İsrail Başbakanı) Binyamin Netanyahu bir savaş canavarıdır, bir savaş suçlusudur."

Blaha ayrıca AB ve ABD liderlerinin İsrail ile işbirliği yaparak Gazze'deki soykırıma ortak olduğunu iddia ederek, soykırımın normalleşmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı ve "Netanyahu'nun ve soykırımı destekleyenlerin sonunun hapiste bitmesi gerektiğini" söyledi.

Gösterinin yansımaları

Eylem, Avusturya iç politikasında tarafsızlık ve savunma politikaları hakkındaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Gösteride dile getirilen eleştiriler, hükümetin hem AB içindeki işleyişine hem de dış politika tercihlerine yönelik toplumsal hassasiyetleri ortaya koyuyor. Katılımcıların talepleri, hükümetin uluslararası taahhütleri ve tarafsızlık ilkesi arasındaki dengeyi koruma çağrısı niteliğinde oldu.

Not: Metindeki özel isimler, alıntılar ve yer adları orijinal ifadelerine sadık kalınarak korunmuştur.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yüzlerce kişi, "barış, tarafsızlık ve egemen bir Avusturya için"...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yüzlerce kişi, "barış, tarafsızlık ve egemen bir Avusturya için" gösteri düzenledi. Birçok sivil toplum kuruluşunun ortak düzenlediği gösteride, çatışmaların olduğu ülkelere silah sevkiyatına devam ettiği ve Gazze'de soykırım işleyen İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle Avusturya hükümeti protesto edildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yüzlerce kişi, "barış, tarafsızlık ve egemen bir Avusturya için"...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı