
Vietnam'ın Güney Çin Denizi'nde kontrol ettiği adacık ve resiflerin genişletildiği ve askeri amaçlı yapılar inşa edildiği iddiaları gündeme geldi. Merkezi Pekin'de bulunan Güney Çin Denizi Araştırma Girişimi (SCSPI), X sosyal medya platformunda yayınladığı uydu görüntüleriyle, Spratly Adaları'nda meydana gelen yapılaşmalara dikkat çekti.
Kuruluş, Vietnam'ın, kendi kontrolünde bulunan adacıklar ve resiflerin son 6 ayda 0,78 kilometrekare genişletildiğini, Ekim 2021'den bu yana ise toplamda 8,5 kilometrekare yeni alan eklediğini duyurdu. Yapılaşmanın yalnızca alan genişletmeyle sınırlı kalmadığına dikkat çeken SCSPI, bölgedeki liman havuzları, rıhtımlar ve uçak pistleri gibi askeri amaçlar için kullanılabilecek yapılara da işaret etti.
Yapılan paylaşımlarda, Barque Kanada Resifi'nde 3 bin metrelik bir uçak pistinin inşası için hazırlıkların yapıldığı belirtilirken, Pearson, Tennent, Ladd ve South resiflerinde de uçak pisti kurulabilecek kıyı kordonlarının oluşturulduğu ifade edildi.
Öte yandan, Çin'in de daha önce Spratly Adaları'nda benzer yapılaşma faaliyetleri yürüttüğü, kontrolünde bulunan Fiery Cross, Mischief ve Subi resifleri'nde 3 bin metreden uzun uçak pistleri inşa ettiği kaydedildi. Bu büyüklükteki pistler, büyük boyutlu nakliye, elektronik istihbarat ve bombardıman uçaklarının iniş-kalkış yapabilmesi açısından askeri olarak kritik öneme sahip.
Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası bağımsızlıklarını kazanan kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının odak noktası haline geldi. Çin, 1947 yılındaki haritasıyla bölgenin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmuş, bu durum Vietnam, Filipinler, Brunei ve Malezya gibi diğer ülkelerin de hak iddialarında bulunmasına yol açmıştır.
Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, hem bölge ülkeleri hem de ABD tarafından karşı çıkılmaktadır. Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını açıklamıştır.