Venezuela, ABD'yi FAO'ya şikayet etti
Venezuela hükümeti, ABD’nin bir balıkçı teknesine yasa dışı müdahalede bulunduğu iddiasıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) şikayette bulundu.
Olayın iddiaları
Delcy Rodriguez, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, 12 Eylül tarihinde Venezuela bandıralı Carmen Rosa adlı balıkçı teknesinin, ABD donanmasına ait USS Jason Dunham destroyeri tarafından yasa dışı ve düşmanca şekilde durdurulduğunu ileri sürdü.
Rodriguez, müdahalenin Venezuela'ya ait Özel Ekonomik Bölge'de, Blanquilla Adası'nın 48 deniz mili kuzeydoğusunda gerçekleştiğini belirtti. İddialara göre, Amerikan savaş gemisi uzun namlulu silahlarla donanmış 18 askeri personel konuşlandırdı, tekneye 8 saat boyunca el koydu, balıkçıların özgürlüğünü kısıtladı, iletişim kurmalarını engelledi ve yetkili orkinos avcılığı faaliyetlerini sürdürmelerine mani oldu.
Rodriguez, Venezüellalı balıkçıların silahsız olduğunu vurgulayarak, ABD'nin deniz seyrüsefer kontrolü kurallarını ve ulusal egemenliği ihlal ettiğini, müdahalenin balıkçılık faaliyetlerini engelleyen orantısız güç kullanımı niteliğinde olduğunu savundu.
Resmi tepkiler ve bölgesel bağlam
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro olayı "rezalet" ve "kaçırma" olarak nitelendirdi. Rodriguez, yaşanan ihlalin kayda geçirildiğini ve FAO'dan durumu güçlü şekilde kınamasını talep ettiklerini belirtti.
Haberde ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın daha önce Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartellerine karşı ordunun etkin kullanımını öngören kararname imzaladığı, bu kapsamda Ağustos ayı sonunda Venezuela kıyılarına USS Gravely, USS Jason Dunham ve USS Sampson savaş gemilerinin gönderildiği bilgisi yer aldı. Buna karşılık Maduro ülke içinde 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiğini açıklamıştı.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise ülkesinin ordusunun Venezuela'da rejim değişikliği operasyonuna hazır olduğunu ifade etmişti.
Sonuç ve talep
Venezuela, iddia edilen müdahalenin ulusal egemenliğe yönelik ciddi bir ihlal olduğunu belirterek FAO'ya resmî şikayette bulundu ve örgütten olaya yönelik kınama talep etti. Olayla ilgili resmi soruşturma ve uluslararası yanıtın nasıl şekilleneceği ise takip ediliyor.