Vazgeçme hakkı akıllı cihazlardan motosiklete kadar yeniden güvence altına alındı
Danıştay kararıyla birlikte vazgeçme hakkı akıllı saat, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünler için yeniden kullanılabilir hale geldi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin kararın ardından yaptığı açıklamada, bu tür ürünlerin iadesinin mümkün olduğunu ve geri gönderimlerde kargo bedelinin tüketiciden alınmayacağını vurguladı.
Şahin, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti nde düzenlenen basın toplantısında, çıkarılan yönetmeliğin sahadan uzak olduğunu, kanunların ve yönetmeliklerin gerçek hayat koşullarına uygun hazırlanması gerektiğini belirtti. Toplantıda avukat Kerim Bahadır Ertaş da hazır bulundu ve hukuki sürecin önemine dikkat çekti.
yönetmeliğe yönelik eleştiriler:
Mahmut Şahin, Ticaret Bakanlığı ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmeliğin, piyasa aktörlerinin talepleri doğrultusunda şekillendiğini ileri sürdü. Şahin, yönetmeliğin tüketicinin lehine olmayan düzenlemeler içerdiğini, bu nedenle dava açıldığını ve sürecin sonunda Danıştay ın ilgili hükümleri iptal ettiğini ifade etti. Ayrıca, yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinin dava sürecinde 3-4 kez ertelendiğini, bunun da yönetmeliğin karara tabi olduğunu gösterdiğini kaydetti.
hukuki dayanak ve kararın kapsamı:
Avukat Kerim Bahadır Ertaş, alınan kararın sivil toplum açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Ertaş, yönetmelikle tüketicinin bazı haklarının keyfi şekilde sınırlamaya çalışıldığını, buna karşı açılan davayla üç hükmün yönetmelikten çıkarıldığını söyledi. Hukuki dayanak olarak 6502 sayılı Kanun un 48. maddesi, bağlı olarak değerlendirilen 172. madde ve Anayasa nın 124. maddesi gösterildi. Ertaş, dava sürecinde yürütmeyi durdurma kararlarının etkili olduğunu ve ilgili düzenlemelerin geri çekilmesinde belirleyici rol oynadığını aktardı.
Toplantıda, tüketicilerin internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde cayma haklarına engel teşkil edecek düzenlemelerin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Kararın, benzer hukuki mücadelelere örnek teşkil ederek diğer sivil toplum kuruluşlarına da ilham vereceği ifade edildi. Sürecin sonuçlanmasının ardından sözü alan yetkililer, alınan kararın vatana ve millete hayırlı olmasını temenni etti.
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI MAHMUT ŞAHİN, (SAĞDA) VE AVUKAT KERİM BAHADIR ERTAŞ (SOLDA) BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ