Vargitler Gümüşhane yaylalarında kışın habercisi olarak açtı

Sarıtaş Yaylası ve çevresindeki sarı-mor vargit çiçekleri açtı; yaylacılara kademeli dönüş ve kış hazırlığı uyarısı yapıldı.

Yayın Tarihi: 11.09.2026 09:18
Güncelleme Tarihi: 11.09.2026 09:22

Vargitler Gümüşhane yaylalarında kışın habercisi olarak açtı

Vargitler yayla dönüşünü işaret ediyor:

Gümüşhane'nin Çorak köyü sınırlarında bulunan Sarıtaş Yaylası ile çevresindeki yüksek kesimlerde sonbaharın ayırt edici çiçekleri olan vargitler (güz çiğdemi) yüzünü gösterdi. Sarı ve mor tonlardaki bu çiçeklerin açması yörede yaylacılar için geleneksel bir uyarı işlevi görüyor; bölgedeki hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşmesiyle birlikte yayla sakinleri dönüş hazırlıklarını hızlandırıyor.

Mevsimsel gösterge ve Sarıtaş Yaylası:

Sarıtaş Yaylası, kentin kayıtlı 430 yaylasından biri olarak kayıtlarda yer alırken, saha gözlemlerine göre bu yaylanın yerel bellekteki yaşının 200 ile 400 yıl arasında olduğu belirtiliyor. Yayla sezonu genelde Mayıs ortasında başlıyor ve kasım başı gelmeden sona eriyor; bu döngü, vargit çiçeklerinin açmasıyla yeniden teyit edilmiş oldu.

Doğa rehberi İmdat Yılmaz, çiçeklerin açmasının bölge halkı için 'Artık yaylaları terk et' anlamına geldiğini vurguladı ve bu işaretin yıllardır mevsim geçişlerinin planlanmasında kullanıldığını aktardı. Yılmaz, Sarıtaş'ın kendi tanımlarına göre Gümüşhane'nin bildiği 104 yayladan biri olduğunu da sözlerine ekledi; bu iki farklı sayı yerel kayıtlar ve sözlü gelenekte farklı ifadelerle anılabiliyor.

Sıcaklık, dağlar ve uyarılar:

Yılmaz, bölgedeki soğuk hava etkisini değerlendirirken, şu anki ortamın yaklaşık 5 derece civarında olduğunu belirtti ve Kaçkarlar'da başlayan kar yağışının bu soğuk dalgayı beslediğini söyledi. Konuşmasında, yöredeki yüksek doruklardan Deveboynu Dağı (3 bin 82 metre) ve arka plandaki Karakaban Dağı (2 bin 680 rakım) gibi zirvelerin bu etkiden doğrudan etkilendiğini kaydetti.

Uzman ve yöre sakinleri, vargitlerin açmasının yalnızca bir görsel değişim olmadığını, aynı zamanda ulaşımın kapanma riskine karşı kademeli ve planlı bir şekilde alt köylere ve ilçe merkezlerine dönüş gerektiğini hatırlattı. Özellikle kar yağışı yolları kapatmadan önce hazırlıkların tamamlanması tavsiye ediliyor.

Yörede geleneksel takvime göre, yayla yaşantısı yılın sadece sınırlı bir döneminde sürebiliyor; bu nedenle vargitler gibi doğal göstergeler hem kültürel hafızada hem de pratik karar alma süreçlerinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Sarıtaş ve çevresindeki çiçeklenme, bölgedeki yaşam döngüsünün bir kez daha değişime hazırlandığını gösterdi.

GÜMÜŞHANE'NİN MERKEZE BAĞLI ÇORAK KÖYÜ SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN SARITAŞ YAYLASI'NDA, KIŞ...

GÜMÜŞHANE'NİN MERKEZE BAĞLI ÇORAK KÖYÜ SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN SARITAŞ YAYLASI'NDA, KIŞ MEVSİMİNİN DOĞAL HABERCİSİ VARGİT ÇİÇEKLERİ AÇTI.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.