DOLAR
42,81 -0,18%
EURO
50,22 -0,05%
ALTIN
5.963,08 -0,08%
BITCOIN
3.776.328,42 -4,02%

Van Gölü’nde deprem tehlikesi büyüyor

Van Gölü ve çevresinde 52 yılda 14 bin 178 deprem oldu. Uzmanlar, gölün doğusunun daha riskli olduğunu ve büyük depremler beklediklerini söyledi. Yapılaşmanın depreme dayanıklı olması gerektiği uyarısında bulundu.

Yayın Tarihi: 22.10.2023 18:24
Güncelleme Tarihi: 22.10.2023 18:24

Van Gölü’nde deprem tehlikesi büyüyor

Van Gölü’nün doğusu deprem için alarm veriyor

Van Gölü ve çevresinde son 52 yılda 14 bin 178 deprem meydana geldi. Uzmanlar, gölün doğusunun batısına göre daha yüksek riskli olduğunu ve bu bölgede gelecek 10 yıl içinde büyük depremler beklediklerini söylüyor. Deprem riski yüksek olan bölgelerde yapılaşmanın da buna göre yapılması gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

1970-2022 arasında 14 bin 178 deprem kaydedildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Van Gölü ve civarının depremselliği ile ilgili bir çalışma yaptı. Alkan, 1970-2022 yılları arasında Van Gölü ve civarında 1.0 büyüklüğünden fazla 14 bin 178 deprem olduğunu belirtti. Alkan, bu depremlerin özellikle gölün doğusunda yoğunlaştığını ve bu bölgenin daha yüksek risk taşıdığını vurguladı. Doğuda yer alan Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş bölgelerinin bu riskli alanlara dahil olduğunu ekledi.

Gölün doğusu batısına göre daha yüksek riskli

Alkan, Van Gölü ve civarında birçok aktif fayın olduğunu ve bu fayların zaman zaman deprem ürettiğini söyledi. 2011 yılında 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremleri de anımsatarak, bu tür depremlerin gelecekte de meydana gelebileceğini ifade etti. Alkan, çalışmanın detayları hakkında konuşarak, 2022-2032 yılları arasında Van Gölü ve civarında nerede deprem beklenmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. Bu bölgelerin Muradiye, Çaldıran, Özalp, Erçek ve Van şehir merkezi civarında olduğunu açıkladı. Alkan, gelecekte bu bölgelerde muhtemel depremleri göz önünde bulundurarak yapılaşma yapılması gerektiğini belirtti.

Yazar
EDİTÖR

admin